Ratnik

· 956 НАУЧНИ И ПпОУЧНИ ДЕО:

Године 104 Трајан се и опет из Рима крене. Намера му беше, да Даке с више страна нападне и уништи их. Само кроз Банат и заузету подгорину дачку ићи, чинило му се, да није доста; него нареди, да једна колона, иде и од стране данашње Мале Влашке.

Да македонске легијоне, који су у горњој Мисији (данашњој Србији) становали, на ту страну пребаци, начини он чувени мост камени на Дунаву испод Кладова. (6 том источном колоном крене се и сам Трајан, и заузев прелазе планинске Вукан и Ротертурм, пресекао је Децебалу одступницу, који се склонио био у Саргети (на саставку оба Шила). Поносити Децебал буде ухваћен и Раста те еггапеа постане римска област, —

Ова два примера, који су и до данашњег дана код народа измеђ Дрине и Алуте у традицији задржала име цара Трајана, довољно и јасно показују пут, којим и како данашња Орбија стоји у стратигијском односу према. банатекој подгорини Крашову (предео, на истову омеђен границом Ердељском, а на западу пругом од Рама на Лугтош), и према узвишеном загорју ердељске висије.

Мимоходећи врло важне пруге Голубад или Градиште, Нера, Прилипац, Пригор, Петник, Тргово; и Градиште или Рам, Оравица, Крашово (варош), Брзава, Јаз (саставци Тамиша и Бистре), — ми овде узимамо на око само Кључку пругу уз Черну и Бјелу, која, као оно тунел, води најкраћим путем са једног војишта на друго, по сред згромиланог стења, просецајући ону тешку баријеру, која наш северни фронт на двоје цепа.

1 Ваљда неће бити замерке ако узгред наговестим овде, да име Трајан налази се и данас код Словена на овом полострову врло много, и дају га деци обично онп родитељи, којима су деца умирала, као и име Вук, Камен, Станоје, Гвозден и т. д. Но ваља разликовати Трајан од Тројан, јер се ово друго име даје детету онда, кад мајка роди од један пут три детета, дакле код тројани. -