Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА 955

равао и пленио области римске. И војводе римске, и цареви римски, војеваше против овог одважног горштака, и немогоше му ништа. Ал још горе од овога: цар Домицијан у години 90 по Христу, побеђен од Дака, обавеже се Децебалу давати и неки годишњи данак, осим блага, што му је при уговору предао.

Године 98 дође на престо римски цар Трајан. Да срамоту Домицијаном нанесену опере, и да поноситогДецебала, укроти, крене Трајан у години 100 војску у дунавске области, и у јесен исте године стигне и сам, те му војска зиму проведе у богатом Ститу, а он са својим штабом у веселом и китњастом Виминацијуму, (Костолац на ушћу Млаве).

6 пролећа 101 пређу Римљани Дунав на два места: код Градишта и Оршаве, са 60000 војске. Трајан се упути од Градишта на Саску, Оравицу и Крашову, а легат Квиндије уз Черну на Мехадију, Тргово; обе колоне да се састану испод Карансебеша на ушћу Бистре. Децебал са својом војском дочека Римљане око Војиславе (на излазу Бистре из свог ждрела „гвоздених врата“), ал буде надбијен, и повуче се у унутарњост иза гвоздених врата. На теснацу пред вратима начини Трајан мост преко Бистре (ропз Ттајалт) освоји кланац (гвоздена, врата) и појави се пред престоницом Дачком (данашње Градиште, онда Сармизегетуша). Заузев и њу, начини са Децебалом мир, и у повратку назида многе градове на левом брегу Дунава као што је Сојопа Тфегафа (на спрам Рама) Сојопа Легпепз (испод Оршаве) и друге, — па се 108 врати у Рим.

Ал овај мир није могао трајати дуго. Желећи Децебал да претрпљену штету накнади, крене преко Тисе на Јазиге, што, по уговору римском, није смео чинити. Исто тако тежио је и да до својих граница на Дунаву

дође, па је неколико леводунавских римских колонија напао и растерао.