Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА 965

па одмах крене даље п заузме теснац Трговски. Онда ђенерал Пиколомини мораде с Мехадијом да капитулира, а Турци почну нападати на Адакале, јер и велики везир пао је већ с војском под Кладово. У то доба стигне Турцима глас, да су Аустријанци Дунав прешли, и код Омедерева свој стан ударили. Да их с пута уклони, изда везир заповест за јуриш и Адакале падне. Сад се крене турска флота од Видина уз Дунав, а везир сувим к Београду. Но због настале зиме, главна сила, која је већ Мораву прешла била, врати се на зимниште у Видин, уз пут заузев Смедерево и Паланку (према Раму).

· Рат је продужен идуће године; и са крвавом битком на Лупоглаву (код Гроцке) И изгубе све доондашње користи. —

Но из сва три ова примера ми видимо, да долина Черне и Бјеле, као операцијска пруга, има вредности поглавито за одношаје измеђ Баната и доњег Дунава. Онако исто дакле, као мачванска за Босну, тако ова за, Бугарску, од много већег је значаја, него за Орбију; према чему како Мачва, тако и Кључ, само су мостови, преко којих се прелази с војишта, с једног на другог — Србији суседниг. Као тамо што планине, које одвајају Јадар од Колубаре и Колубару од Мораве, — одбијају операције преко Дрине у Босну, — тако исто овде Мироч и Стол одбијају оршавску операцију преко Тимока у области доњег Дунава. Обе дакле ове операцијске пруге, које са севера на нашу северну границу стасавају, у односу на саму Србију, дивергентне су, и према томе сувише секундарне, управо само диверзије.

Но за случај ма: и таквог покушаја, ал који у односу на доњи Дунав, неби био секундарне природе, — наш Кључ има довољну одбрану, јачу и поузданију, него отворена Мачва.