Ratnik

99) НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

Наши војници одушевљени успехом, тако рећи трчали су за Немцима који су се брзо повлачили. На један пут нађемо се пред једним опкопом одакле је сипала киша од зрна. Једна демаскирана батерија иза ограде парка Кељског тукла је картечом; са зида кренелираног (т. ј. на горњој површини удешеног за пушке. Пр.) сипала је најживља пушчана ватра..... Ми смо очекивали долазак артилерије: она најпосле стигне.

„Батерије се с муком успну ув нагибе каљаве и виноградима засађене..... Прва батерија која је стигла једва је могла да избаци један метак. Непријатељева, артилерија сад концентрише (сасреди) своју ватру противу наших стрелаца и резерви..... Стање (ситуација) је постало неиздржимо..... Две резервне батерије добију налог да се попну на плато и да се тамо поставе па ма шта их стало.... Ту су оне имале да се боре не само противу батерија Виллиерских и Кељских, него још и противу једне нове батерије, која је се демаскирала на углу шуме Аббе и која их је тукла косо (а бећагре).... Поред свеколиког пожртвовања, ове батерије нису могле да продуже тако неједнаку борбу: оне буду принуђене Да се и по други пут повуку.“ (228 и 224),

Пред вече реши се нов напад па Виллиер.

„Овај последњи напор није био срећнији од оних ранијих. И овог пута, наше батерије, утучене (бстазбез) пушчаном ватром, изгубе за неколико тренутака половину свог људства и коња; скоро сви њини официри и више од 690 војника остану на, бојишту... .“ (Стр. 250).

Види се дакле, а и да се невраћамо на наша, ранија посматрања, како и најмањој препони, простом опкопу на прилику, даје велику вредност оно место на земљишту на коме се она налази.

Бој код Монмели (Мотштеју; 18. Нов.). — Изоловани (засебни, усамљени) вис Монмели био је нападнут