Ratnik

ПУЦАЊЕ НА ВЕЛИКИМ ДАЉИНАМА. 991

са три стране једновремено: са севера, запада и југа. Ма да су га браниле утврђене линије, он буде освојен; али парк Бонељски, који лежи источно, има да благодари свом доминираном положају (т. ј. што га је надвишавао вис Монмели) што није отет, и што је могао да се брани до краја дана. Ол. 17.

„Барикада 8, шумица, 4, нападнуте енергично, наскоро буду очишћене, и наши војници дођу до ровова (јаркова, 1[05565) на западној страни друма, на неколико корака од немачких стрелаца који су посели дугачки кренелирани зид парка. Ова нова препона, заклоњена (феб је) од наше артилерије својим правцем и својим положајем на нагибу брега, заустави нас: немогуће је да се даље наступа. .... Од наших топова, постављених близу куће на Монмели, један је демонтован (учињен неупотребљивим) чим је постављен у бојни ред; други, поред све енергије његовог старешине, није могао да заустави бујна (асћаглбз) и многократна усиљавања Немаца: послуга, коњи, скоро сви су побијени..... У ((Опјљ 2500

Ревултат боја код Монмели био је овај: наши губитци износили су на 1.286 људи мртвих или рањених, а немачки само 346 људи. Немачка артилерија није изгубила ниједног човека, ни коња.

Дакле, јачина положаја чији су бокови осигурани, расте (увећава се) кад је тај положај доминиран (надвишен) каквим земљиштем чија се ивица (крета) налази у домашају моћне пушчане ватре.

Ово потврђивање резоновања искуством, води нас сасвим природно да истражујемо вредност разних препона или заклона који се могу подићи или на које се може наићи у боју.

Пошто је пушчана ватра уопште бришућа на променљивом земљишту, то би изгледало на први поглед да браничка вредност препона расте у оној мери у којој и