Ritam

nastavi prijateljavanje i sviranje s Mikom i Georgom. Pogođen smrću najboljeg druga, Mike je čvrsto odlučio da okači bas o kiln, Georgu nije preostalo ništa drugo osim da pospremi palice i jedno se vrijeme činilo da ćemo ovu dvojicu muzičara pamtiti samo kao Boonove prijatelje i članove Minutemena. No, stvari su krenule drugačijim tokom. Jedan mladić svojim je telefonskim pozivima bio više nego uporan i predstavljajući se kao Edfrom Ohio uspio je nagovoriti Watta na jednu zajedničku probu. Misleći kako će se na taj način uspjeti otresti mladića s gitarom i pokazati mu kako nema pojma o tom instrumentu, Mike je napravio grešku koja ga je do sada stajala izdavanjem tri albuma i jednog EP-ja, a iskreno se nadam da će na takav način jcš dugo ispaštati ppsljedice te jedne probe. Mike je bio toliko oduševljen i maltene zaražen Edovim pozitivizmom, duhom i gitarističkim umijećem da je odmah nazvao Georga da ga upita što misli o ponovnom ujedinjenju. Dohvativši iste one palice, George je učinio posljednji čin divnog i neyjerojatnog stvaranja FIREHOSE-a, pogotovo ako imamo na umu da je jedan tragičan dogadaj morao prethoditi ovom nastanku. S obzirom na stvaralački značaj i veličinu vezanu uz ime D. Boom, ideja o njegovom zamjenjivanju potpuno nepoznatim mladićem iz države Ohio u kritičarskim je krugovima primljena sa odredenom dozom skepse, pa je i izdavanje prvog albuma FTREHOSE-a ’B6. godine pod imenom „Ragin’ Full On” bilo popraćeno strepnjom za konačni ishod novostvorenog prijateljstva; pritom kao da se zaboravilo na doprinos koji su Mike i George ugradili u Minutemen ostvarenja, te na njihovo iskustvo proizašlo iz dugogodišnjeg suradivanja A, kadaje „Regin’ Full On” objelodanjen, nitko se nije usudio napisati da je ovaj album ravnopravan najboljim trenucima Minutemena, vjerojatno iz obzira prema D. Boonu, kome su ionako svi FIREHOSE radovi posvećeni. Bez obzira na činjenicu da je još u Minutemenima Mike Watt napisao ogroman broj pjesama, dokzak Ed Crawforda na mjesto D. Boona uveliko je promijenio način pisanja, a time i strukturu pjesama koje postaju sve duže, uvodeći na velika vrata snažnu melodiju (do tada rijetko prisutnu u Minutemen stvaralaštvu). Naravno, specifičan i maštovit spiel palete stilova ostao je i dalje dominantnom karakteristikom FIREHOSE-a kao i Minutemena. Promjenu su doživjeli i tekstovi čiju tematiku ne možemo definirati zbog njihove teške dokuiSivosti, a ciji se ključ za ješenje nalazi skriven u ličnim svijetovima članova banda. Ako je „Ragin’ Full On” bio tek putokaz nevjemim Tomama u kojem će se smjeru kretati fIREHOSE, tada je njihov album iz ’B7 pod nazivom „IP n” poptuno rastjerao maglu oko njihovog kreativnog potencijala i vrijednosti. Dok je „Ragin’ 1 Full On” omotom i pjesmama kao što su „Brave Captain” ili „This...” samo promovirao Eda kao novog punopravnog člana i trećeg čovjeka već uhodanog dvojca, tada je „If n” u potpunosti opravdao smjelo dovodenje do tada pot-

puno nepoznatog momka u vlastite redove. Pjesme „Sometimes” ili „Windmilling” vise su nego jak argument u prilog ovoj tezi. „If n” je djelo po mjeri 80-ih, godina otvorenih za sve moguče utjecaje i njihova prožimanja, te djelo primjereno otvorenosti i veličini američkog kontinenta razlomljenog na dvijc obale i ogromnu unutrašnjost koja je kriknula urlikom slobode upravo u ovom đesetljeću. Do tada sputana parametrima koji su prjjetiii da unište izvomost rocka, unutralnjost je progovorila svojim teretnim vlakovima i autputevima („highway's calling my name” i „making the freeway safe for the freeway”). 1 kada se činiio da su flREHOSE dotakli plafon, da se dalje i vise ne može, kao i Sonic Youth albumom „Daydream Nation” u odnosu na „Sister”, i fIREHOSE su premašili sebe i album savršen kao „Ifn”, ovogodišnjim ostvarenjem fROMOHIO, konačnom verifikaeijom i ustoličenjem Eda i njegove države u kojoj je album i snimijen. fROMOHIO potvrduje da su fIREHOSE jednako značajni i inovativni u drugoj polovici 80-ih kao i Minutemen u prvoj polovici iste decenije. Ako ih

ne zadesi neki okrutan udes kakav je prekinuo karijeru Minutemene, fIREHOSE bi mogli to ostati i u narednom đesetljeću, jer sve potrebne atribute idealnog banda za rock 90-ih već imaju. Pod tint prije svega mislim na neogranitenost u izražavanju kroz raziičite muzičke stilove elektrićnog i poluakustičnog zvuka i njihovo maštovito (open minded) kombiniranje ili simpatično i nenametljivo ukrašavarye muzičke slike detaljima (poneka riječ na španjolskom ili akord) koji odavaju snažnu prisumost Mexica i granice, hispanske kulture i potkulture kao neodvojivog sastojka američkih urbanih konglomeracija, a time i San Pedra kao satelitskog gradića.

Kada ovome pribrojimo dva duhovito nazvana bubnjaska sola („Let The Drummer Have Some” i ~’nuf That Shit, George”) i kvalitetu svake pojedine pjesme s albuma fROMOHIO, čija rockerski čvrsta druga strana otrkiva mogući pravac kretanja fIREHOSE-a, te odličnu produkeiju Mika i Eda (ovaj put bez dugogodišnjeg producenta Minutemen/fIREHOSE radova, Ethan Jamesa), postaje očito da pred sobom imamo izuzetan trio klasične rock postave. Mike Watt, sin veneeijanke i unuk advokata-poglavara Ku Klux Klana iz „Dixona, shit town in Tennessee”, jedan je od začetnika projekta Ciccone Youth (uz Thurstona iz Sonic Youth i Henry Rollinsa najvatreniji obožavatelj Madonne), a žena mu Kira (basistica) napravila je s njim ili ostalim članovima Munitemena/fIREHOESE-a hrpu izvrsnih pjesama, te svirala u zadnjoj najtežoj fazi Black Flaga. Već ovako nabacani podaci otkrivaju pozadinu djelovanja fIREHOSE-a, pretendenata za mjesto najboljeg tria na svijetu i Mike Watta, nepresušnog izvora impulsivnih pjesama, ideja i anegdota što je savršeno prezentirao za vrijeme i poslije koncerta, maja ’BB u Humu kod Nove Gorice. Pet (5) sati razgovora, a ja bez kazetofona.

Aleksandar Dragoš

DISKOGRAFIJA: MINUTEMEN

PARANOID TIME (EP) (SST) PUNCH LINE (LP) (SST) WHAT MAKES A MAN START FIRES (LP) (SST) BUZZ OR HOWL UNDER THE INFLUENCE OF HEAT (EP) (SST) DOUBLE NICKELS ON THE DIME (2LP) (SST) PROJECT: MERSH (mini LP) (SST) 3-WAY TIE (FOR LAST) (LP) (SST) TOUR SPIEL (singl) (NEW ALLIANCE RECORD) BEAN SPIEL (singl) (NEW ALLIANCE (RECORDS) POLITICS OF TIME (LP; demo i live snimei) (NEW ALLIANCE RECORDS) BALLOT BOX RESULT (2 LP; live) (NEW ALLIANCE RECORDS) fIREHOSE RAGIN’ FULL ON (LP) (SST) IFN (LP) (SST) SOMETIMES (EP) (SST) FROMOHIO (LP) (SST) CICCONE YOUTH (saradnja Mike Watt i članovi Sonic Youth) INTO THE GROOVE (EP) (BLAST FIRST) WHITEY ALBUM (LP) (BLAST FIRST)

23