Ritam

LIVE IN AMSTERDAM

ŠPARKA: Normalno je da imaš uzore. Nisi se rodio u Missippiju pa da sviraš iz krvi. Zaboravio sam reći da smo par mjeseci prije brade napravili snimke sa D. Slamnigom. To je važno zato jer smo tada prvi put ušli u pravi studio a i Slarnnig je vrlo bitan čovjek za nas jer je izvrstan muzičar odličan pedagog i ima uho. Svi ti snimci su bili jako dobri a naročito Ramona. I onda kad je došao Brada opet se sve promijenilo i Gobac je počeo ponovo kontaktirati sa Pikom bez kojeg sigumo ne bi bilo ploče. BRADA: On ih je na neku foru uspio uvjeriti, mi ne znamo na koju. RITAM: Ргеко njega uglavnom i komunicirate sa Jugotonom i on vam ugovara koncerte. ŠPARKA: Apsolutno, on je čovjek sa iskustvom koji zna ukazati па dobre a odbaciti loše stvari. RITAM: Koliko ste zadovoljni produkcijom prve ploče. Meni je ona bila premlaka u odnosu na žive nastupe. ŠPARKA: Meni osobno je studijski radjedno a koncert drugo. Ploču slušaš doma i trališ zadovoljštinu u svojoj sobi. Mrzim kad band pokušava biti isti i na ploči i uživo, bilo žestok ili precizan kao što ja znam - Dire Straits. Kad dođem na koncert tražim od banda da mi pruži onaj fluid koji se samo uživo može dobiti. PloČa je nešto sasvim drugo; preciznije se svira u studiju pa produkcija.. i ta mekoća nije stvar podilaženja, all ti moraš prezentirati tu svoju muziku nekome tko ti nikad ne bi došao na koncert Na neki način moral odgajati pu-

bliku. Zao je to glupo rečeno nekakav taktičan potez, Blesavo je tjerati mak na konac. I nadalje čemo raditi koncerte sve žešće a ploče sve mekšc. RITAM: Znači ploče vile pop a koncerti rock. ŠPARKA: Pa ne bi to strogo dijelio na pop i rock. BRADA; Što misliš da produkcija uvjetuje da ii 6e biti pop ili rock? RITAM: Pa da, uzmi npr. „Ja volim Samo sebe” koja je na ploći prava pop pjesma sa onim u la la la, pratećim vokalima dok Jena Live plod übjedljia žesfoka (mada je prevod na engleski nezgrapan). SPARKA: Ne razmišljam o tom da li će ploča biti pop ili rock. U studiji nestaje feelinga jer se puno pazi i nemaš cijeli band iza sebe već samo bubanj ili bas u slušalicama. S dm se stvara vile cool atmosfera koja se preslikava na ploču. I dalje ćemo na koncertima bid ovakvi. Mislim da ćemo za par godina svirati speed-metal. BRADA: A snimati sve mekse i mekše ploče. ŠPARKA: Da, oduševljen sam novim Lou Reedom koji se slobodno može popišati svima po glavi sa ovom pločom. RITAM: Uvijek je želio napraviti nešto popnt Dostojevskog a književnosti. Valjda je sada /adovoljan. ŠPARKA: I on i Keith Richards su napravili sjajne ploče.

RITAM: Тп možeš rakn pod mku sa Kojom. Vas dvojica i on ste našli nešto n tome. SPARKA; Ja ionako od domaćih Koju jedinog izdvajam. .0 ostalima nemam što red ai Koja je skroz O.K. RITAM: Kakav je sada val status u zemlji. U Zagrebu ste bili knit Javno prije prve ploče. SPARKA: Da, uredno smo punili dva Kulušića što ni grupama većeg renomea nije polazilo za rukom. Kao demo band bili smo ograniceni na par glavnih gradova. Nakon ploče odsvirali smo 100-tinjak koncerata od kojih su samo dva tri bila lošije posjećena bflo zbog nedostatka reklame ili zbog toga što se radi o mjestima u kojima su rock koncerti nepoznat pojam. Sa druge strane situacija u temelji reflektira se i na nas, svi honorari idu ргеко žiro radma, i kad to pretvoriš u Markone vidiš da si popušio kurac. RITAM: Ipak živite od glazbe. SPARKA: Tek toliko da ne žicamo starcima novae, a svatko od nas si je i ponešto kupio. Ja peglu - deset godina staru, Brada pojačalo, Gobac video. RITAM: Jel’ smatrate valeg frontmena sex simbolom. SPARKA; Kad bih ja imao njegove dimenzije sigumo bi bio sex simbol zemaljske kugle. RITAM: Sad smo sjebali jedan smrtno ozbfljan inteniew. SPARKA: Ovo je jedina ozbiljna stvar u njemu (pauza) Svaka mu cast! BRADA: Treba reći da Gobac na svakom koncertu ima majice, naljepnice i postere, ali baš ne svakom. RITAM; Što misliš zalto je to tako? SPARKA: On je zadužen za bliski susret sa djevojčicama i dječacima ponekad. RITAM: Kako tolerirate njegov egzibicionizam na pozomici? SPARKA: Toleriramo? To nam je najnormalnije. BRADA: To nam je najbolji dio koncerta, tad svi ostavljamo instrumente i hrlimo prema njemu. (pauza) U biti on je prava rock and roll zvijezda, u pravom smislu te riječi. RITAM; Tko spava sa njim u sobi? BRADA: Paaaa, mjenjamo se svaki put. RITAM: Svi podjednako ngjebete!?

Ante Čikara

34