Ritam

VIDEO

FILM MESECA

Bird - Ptica (1988), SAD, režija: Klint Istvud, glavne uloge: Forest Vitaker, Dajan Venora, Kit Dejvid, trajanje: 160 minuta. Bczimeni stranac, Hari Kalahari, Vcs Slejd ill, imenom i prezimenom, Klint Istvud, već godinamaje jedna od najznačajnijih ličnosti svetskog filma. Pomalo neprimetno, Istvud jetokom proteklih 18 godina, koliko je prošlo od kako je režirao svoj prvi film „Jeza u noći”, uporedo sa glumačkom, na-, pravio i hvale vrednu rediteljsku karijeru. Naravno, i kao reditelj je riajčešče snimao krimiće i vesterne, jer ti žanrovi mu, uostalom, najviše i leže. 0 A onda je pre otprilike dve godine Istvud najavio da_ će njegov sledeći projekat biti biografija Čarlija „Ptice” Parkera, legendarnog tamnoputog džez-saksofoniste. Imajući u vidu dotadašnu Istvudovu rediteljsku reputaciju, ta vest je mnogo iznenadila, all i obradoyala, jer se konačno neko setio da napravi film o čoveku čiji je uticaj na razvoj modernog džeza zaista nemerljiv.

Carli Parker je bio genije, ali u njegovo vremeje retko ko to shvatao. Tek su oni koji su došli posle njega (radilo se o velikom broju priznatih muzičara) otvoreno rekli da su od njega naučili gotovo sve. Što se lice Parkerovog privatnog života, til je vladao potpuni haos. Još kao tinejdžer je postao težak narkoman i alkoholičar i po svemu što se danas zna ispada je on, praktično, čitav život proveo sistematski uništavajući sebe. Zarađivao je mnogo, trošio jdš vise, a u po, znijoj fazi svog narkomansko-alkoholičarskdg ludila nekoliko puta je pokušavao da se übije. Ipak,srnrt je sama došla po njega u 35-oj godini je umro od srčanog udara. Istvud je priču o Čarliju Parkeru ispričao kroz niz fleš-bekova (nije se držao hronološkog reda), unoseći u svoju režiju mnogo duha, mere, ljubavi i razumevanja. Izbegao je zamku pravljenja klasične biografije, a kazao nam pritom i vise nego što bi trebalo . "da znamo. Nije se bavio banalnostima i usputnim epizodama i zato mislim da nema čoveka koji neće uživati dok bude gledao ovaj film.

Veljko Radosavljević

RITMOVA VIDEO LISTA

U ovom broju jedna mala inovacija: pored najnovijih neotkupljenih fiimova, govorićemo i o onim nešto starijim, koje sa ovim prvim povezuje zajednička sudbina - verovatno nikada neće biti prikazani u našim bioskopima. 1. Baron Munchausen - Baron Minhauzen (1988), Velika Britanija, režija: Ted Gilijam, glavne uloge: Džon Nevil, Erik Ajdl, Oliver Rid, trajanje:

Karl Fridrih Hijeronimus Minhauzen, ili samo baron Minhauzen, bez konkurencije je najpoznatiji lažljivac svih vremena. ~Neverovatne” avanture ovog nemačkog plemića - let na topovskom duletu, odlazak na Mesec, spas iz utrobe morskog čudovišta i mnoge druge - pribeležio je izvesni R.A. Raspe i one već decenijama predstavljaju obaveznu literaturu svakog klinca. Slična stvar bi uskoo mogla da se dogodi i sa filmom, jer dugo nije viđeno nešto tako raskošno i maštovito. Uostalom, ako mšta drugo, kaseta je još uvek jeftinija od knjige.

37