Ritam

2. Amazon Women on the Moon Amazonke na Mesecu (1987), SAD, režija: Đžo Dante, Karl Gotlib, Piter Horton, Džon Lendis, Robert K. Vajs, uloge: Grifm Dan, Mišel Pfajfer, Piter Horton i mnogi drugi, trajanje; 85 min. Neobičan film, uslovno ga nazDvimo omnibusom, sastavljen od dvadesetak medusobno nepovezanih skečeva. Budući da je tako, za prepričavanje radnje bi mi trebalo mnogo vise prostora nego što ga uopšte imam, pa zato odmah iderao dalje. Inače, skećevi su uglavom užasno smešni. 3. Last Rites - Poslednje svečanosti (1988), SAD, režija: Donald P. Belisario, glavne uloge: Tom Berindžer, Dafne Zuniga, trajapje: 103 minuta. Priča „Poslednjih svečanosti” počinje u trenutku kadajedna žena upada u hotelsku sobu i übija svog muža jer ga zatiče u Ijubavnom zagrljaju s nekom devojkom (Dafne Zuniga). Devojka se čuđom ipak spašava i odlazi kod sveštenika (Tom Berindžer) na ispoved, ali tu se ispostavlja da je on u stvari brat žene-übice. Sveštenik je u početku sumnjičav prema devojci, medutim kasnije pristaje da joj pomogne jer njegova sestra ne ođustaje od osvete. Veoma dobar, vešto režiran film.

4. The Accidental Tourist - Slučpjni turista (1988), SAD, režija: Lorens Kasdan, glavne uloge: Viljjam Hart, Ketlin Tamer, Dina Dejvis, trajapje: Cetvrti film Lorensa Kasdana i četvrti put drugi žanr. „Slučajni turista” je klasična melodrama čiji je glavni junak (Vdijam Hart) pisac priručnika za ljude koji često putuju u kojem deli savete tipa; odelo za put, knjiga za put, izbor prevoza itd. On i žena (Ketlin Tamer) odlučuju da ne žive vise zajedno, jer posle smrti sina jedinca nikako ne mogu normalno da komuniciraju posebno se on povukao u sebe. Međutim, pred jedno putovanje neobičnu devojku (Đina Dejvis) i njegov život gotovo neprimetno počinje da se menja. Film je dosta dobro napravljen, mada se stiče utisak da je mogao da bude malo kraći.

5. Scrooge - Skrudž (1988), SAD, režija: Ričard Doner, glavne uloge: Bil Marej, Karen Alen, trajanje: Predivna priča Čarlsa Dikensa „Božićna pesma” inspirisala je izmedu ostalih-i dva Donera, Ričarda i Klajva, da naprave filmove. U ovomesečnom „Ritmovom” pregledu govorićemo o oba, jer iako je tema ista, pristup se znatno razlikuje. Idemo prvo s Ričardom: U njegovoj verziji reč je o škrtom, bezosečajnom predsedniku TV kompanije koji za Božić želi da napravi, gle ironije, praznični šou po Dikensovoj prici, ali uskoro ga snalazi isto što i Skrudža, njenog glavnog junaka. Zabavan, mada ne i mnogo inventivan film. 6. A Christmas Carol Božićna pesma (1984), Velika Britanija, režija: Klajv Doner, glavne uloge: Džordž C. Skot, Dejvid Vomer, Suzan Jork, trajanje: 100 min (TV film). Što se tiče inventivnosti, pređašnja tvrdnja se nikako ne bi mogia primeniti za film Klajva Donera. Radnju „Boićne pesme” on smešta u Dikensovo vreme, a za razliku od Ričarda mnogo vise insistira na vodenju priče (ne trudi se da po svaku cenu napravi fazon). Njegov Skrudž (Džordž C. Skot) je skrti, bogati starac koji štedi na svemu, pa i na sebi. E ali, za Badnje veče g. Skrudža jedan za drugim posećuju tri duha - duh prošlosti, duh sadašnjosti i duh budućnosti - i posle svega što mu pokažu on se potpuno menja. Kod osetljivijih gledalaca film de verovatno izazvati suze, ali ne bojte se, nije to zbog patetike - jednostavno film je mnogo dobar i zato tako deluje. 7. Cat’s Eye - Mačije oko (1985), SAD, režija: Luis Tig, uloge: Džejms Vuds, Kenet MekMilan, trajanje: 93 min. Tri kratke price Stivena Kinga posluile su kao osnova za ovaj izvrsni film Luisa Tiga. Događaji u pričama - pokušaj okorelog pušača da se odvikne od pušenja, suluda osveta prevarenog muža i pbjava žive lutke u sobi jedne devojčice - međusobno nemaju nikakve veze, ali ih povezuje to što je svedok svakog od njih mačka. Sve u svemu, još jedan dokaz da Stiven King ne ume da napiše nešto lose.

8. Dead Men Don’t Wear Plaid - Mrtvaci ne nose karirane ogrtače (1982), SAD, režija: Karl Rajner, glavne uloge: Stiv Martin, Rejčel Vord, Karl Rajner, trajanje: 89 min. U kancelariju privatnog detektiva (Stiv Martin) ulazi prelepa devojka (Rejčel Vord) i angažuje ga da pronade übicu njenog oca. Tako podinje ovaj po mnogo čemu izuzetan film autorskog tandema Martin-Rajner. Naime, u filmu se kao glumci „pojavljuju” Hemfri_ Bogart, Ingrid Bergman, Vinsent Prajs, Carls Loton, Alan Led, Barbara Stenvik, Keri Grant, Ava Gardner i drugi (korišćene su scene iz njihovih filmova snimljenih tokom detrdesetih godina), a sve je tako vešto izmontirano da neki manje pažljivi ledaoci možda neće ni primetiti da tu ima nečeg neobičnog. Zaključak: tr u video klub po kasetu!

9. Rumble Fish Rasti Džejms (1983), SAD, režija: Frensis Kopola, glavne uloge: Miki Rurk, Mat Dilon, Nikolas Kejdž, trajanje: 94 min. Film koji je nastao u Kopolinoj najproduktivnijoj ali istovremeno i najneuspešnijoj fazi, kako kod kritike, tako i kod publike. „Rasti Džejms” se bavi dvojicom siromašnih mladih delikvenata, braćom Motorsajkl Bojom (Mini Rurk) i Rasti Džejmsom (Mat Dilon), međutim Kopola ne bi bio ono što jeste da u priči nije gotovo sasvim potisnuo taj socijalni momenat, a u prvi plan stavio ono što se dešava u glavama mladića. I još nešto: za vreme gledanja ćete imati smetnje u slid i tonu, ali ne udarajte džabe ni po televizoru, ni po vidu - štosje u tome da je film tako snimljen.

10. Into the Night - Kroz noć (1985), SAD, režjja: Džon Lendis, glavne uloge; Džef Goldblum, Mišel Pfajfer, trajanje: 115 min. Evo ovako: Covek pati od nesanice i zato nod provodi vozed se kolima po gradu. Jednog dana, strašno mu se prispava na poslu i on pođe kud. Međutim, ne ude odmah unutra, već prvo baci pogled kroz prozor, a tamo ima šta da vidi - žena mu leži u krevetu s nekim tipom. Razočaran, vraća se na posao (naravno, san mu se potpuno razbio), a kasnije, zatim ženi ništa ne govori. Te večeri opet krene u jednu od svojih noćnih vožnji i upozna devojku koja ga uvlači u niz neverovatnih avantura. Eto, sad sve znate. Još samo da vidite film...

Veljko Radosavljević

38