Ritam

FRIG - Da, čovjek je u međuvremenu objavio le dvije slvari, jer je na njih imao pravo, u vidu kaseteWedu da radimza dolare. (radi seoßorisu Furlanu, glavnom uredniku produkcije Slovenija - prim, aut.) 9 Šta misliš, zašto je to uradio? SALE - Da bi svima dokazao da je to dobro što su napravili. On je tvrdo übijeđen uto. Nedobro-odlično! Namajerekaodaćeobjaviti tedvije stvari, a kada ih mi snimimo i stavimo na album da ćemo ih onda uporedili. FRIC - Ja imam osjećaj da je to bilo neko tjeranje inata, jer je on izuzetno tvrdoglav tip. Pogotovu ti remiksi - Disko miks - to je bilo očito spuštanje, jer smo mi bili nezadoboljni tom produkcijom kod njega i pričali smo da je diskoidna - kad je već "diskoidna" on kao da jerekao "hajde da napravimo tu stvar do kraja - i napravi Disko miks ođ naše pjesme.Što senas tiče ta kaseta u našoj diskograOjinepostoji, nemaje niko osim Ptycze.

■ Kako gledate na te godine sa Slovenijom? SALE -Bilo je lijepo dokje trajalo. Meni je na kraju krajeva dragi ćto je sve lako ispalo, jer smo se bili malo opustili. MI smo bill tamo kao u nekoj maloj oazi, imali smo jedan kulturan status, počeli smo objavlji vati kasete i EP-je i tozaista kako smo htjeli - nismo bili prinudeni na stalnu borbu za nove ugovore. Mi smo uzajamno rasli sa Slovenijom, to je bio jedan dobat odnos, dokje funkcionirao. ERIC - Da je kojim slučajem Boris (Furlan) ostao tamo gdjemu jemjeslo, uonoj kancelarijici, a ne u studiju, tvrdim da bi to i danas trajalo, ali pošto je čovjek ušao tamo gdje mu nije mjesto onda je to pu klo. Njemu je padalo na pamet da nam kroji pje sme, da ih prearanžira, a to ne možemo sebi dozvo liti ni u kakvoj oazi

I Ali morale priznati da mu je bilo slalo do vas i da je ono što ste do tada uradili pomagao maksimaLno. Koliko se sećam on je još u leto 1988. pričao da de za vas doći vreme da objavite album za Jugoton Ш neku drugu veću kudu i da de vas zbog toga on sam izbaciti ako bude potrebno. SALE - Mi smo svjesno, namjerno išli ovim putem poslije prvog singla svi su odekivali album, poslije drugog, isto, a poslije tredeg nisu više znali Sta da odekuju. Medutim, nakompilacijskom albumußoUvia R’n’R se tačno vidi, kad preslušaš snimke po hronoloSkom redoslijedu, kako je svaki bio bolji od prethodnog. Ni smo htjeli udi pravljenje long plej plode odmah, kad je u bill to bilo nešto Sto nismo znali raditi. Korak po korak, tek sad smo imali materijala i znali kako to napraviti - i odmah smo ušli u studio i snimili album.

Н Zar nije to bilo nešto kao prezaštićeno detinjstvo? Zar nije trebalo da i sami osetite potrebu da izađete iz tih okvira i potražite bolju firmu, bolju distribuciju? SALE - Uzaludno je da snimamo za Jugoton ako smo tamo na posljednjem mjeslu. A teoriju o boljoj distribuciji provjerit ćemosada sa Helidonom. Prije neki dan meje nazvao neki dečko i rekao mi onako. pun ponosa, da nas i dalje, uprkos svim kaselama i pločama, smatra za demo bend. Meni je pao mrak na oči.

IDIJOTI PO SVAKU CENU B Svojevremeno su "Lulke na koncu" (sa drugog EP-ja) bile vaš prvi složeniji tekst, sa neskrivenom druStvenom porukom. Na albumu itna takvih pesama više. Hoćete lijoš više ići u tom pravcu? SALE - Kad smo pisali lekstoveza LP, oni su bill "opasni". Vrijeme je u međuvrijemenu prošibalo brzinom od deset godina za jednu, tako da

oni to više nisu bili. Ploča u biti kasni barem godinu dana, najmanje. Sve tenašeojesmese uvije bavesa tri teme: 1. pare, pare i samo pare 2. odnos između onih gore i onih dolje - nema veze koje navlasti, ko je trenutno pobjednik, a ko gubitnik. 3. opet pare Uvijek smo svaku riječ koj u smo stavljali na ploču vagali, da bi vidjeli hoće li tu biti cenzure Ш neće. I uvijek nas je iznenađivalo to kako cenzure nema, ne u smislu psovke, već onog što teksl govori. Isto kao kad smo radili ovaj album - originalni naslovstvari Neću daradimza dolare bio je Neću da radim za driavu. To je bio drug! put da smo napravili autocenzuru. Prvi put je bilo kad smo EP ipak nazvaliso(/e izdati ploču negoprijatelja, a razmatrali smo Bolje izdati ploču negopartiju. Ali oba puta se smisao nije izmijenio - to je oba puta onaj odnos izmedu onih gore i onih dolje. Sad ćetno vidjeti šta će poslije ovih promjena biti zanimljivo raditi. FRIC - Neću da radim za Tudmana.

Ш Zar se ne pribojavate da će kod dosadašnj ih fanova dodi do nerazumevanja za ono što radite, ipak postoji slika o Idijotima kao o zabavnom bendu. I do sada ste imali ozbiljnije pesme, all su onesada u prvom planu. FRIC - Mislim da to neće biti problem, jer se vidi da je u vedini pjesama dosta ironije. Neke Sletove najave na koncertima su isto ono što smo radili i ranije, kad teme nisu bile možda malo ozbiljnije, nego ono Maja, nenijc ovdje. SALE - Mada to uopće nije pjesma o Maji nego o Puli. Ja svako malo sve što je novo u gradu proko-

mentiram. И Ne bojite se da ćete se pretvoriti u nekakav stadionski punk? (Na poslednjem koncertu u beogradskom Domu ondadine prodato je preko 1200 ulaznica - prim, aut.) SALE - Jedina garancija za to je što smo previše brzi. Ozbiljno. Svi stadionski bendovi sviraju muziku srednjeg tempa, lojeonošto pogoduje većini publike. Mi smo toliko brzi da i sami riknemo dok sviramo.

9 Dakle, uvek ćete se držati logike irominutne pesme? SALE - Da, baš smo zaključili da samo najbolji loš bend u Jugoslaviji. ERIC - To je fenomenalno. Bolje nego najlošija dobra grupa. SALE-Ne to pokazuje kao jedan malipresjek - što smo slariji to smo bolji.

В Misliš li da ćete ikada prodati 50.000 ploča? SALE - Pa ako se ne štampaju, neće se ni prodati. Radeći za Helidon to ćebiti težko. Običnosu hitovi spore iglupestvari. Obezbjedilismodovoljan fond takvih pjesama na ovoj ploči i mislim da će jedna povući prodaju. Možda ... (nabraja sve redom, a Ptycza kaže - "On će sad pomenut sve" - što se i dogodilo - prim, aut.) ... imamo dovoljno glupih stvari da se to može prodavati. H Šta nalaziš u tom "deset godina starom zvuku" kao osnovu za ono što će biti muzika Idijota u budućnosti? SALE - Kako mislimo zvučati? To jestvar rekvizita sa kojima se radi. A šta mislimo svirati i komponirati - neznam! Novi album jesedamdeset posto gotov i zvaće se Gluposi je neuniitiva ... Dragane, pitaj me još nešto. Imam još odgovora, samo ih se ne mogu sjetiti. Ako nećeš, da ti prevedem sve ovo na italijanski? B

Dragon Arnbrozić

26