RTV Teorija i praksa

televizije. Obuhvaćena su periodična izdanja (listovi, časopisi i bilteni) o radiotelegrafiji, radiofoniji i televiziji; knjige i brošure o radiju i televiziji i objavljeni članci i drugi prilozi o radiju i televiziji. Obuhvačen je period 1904-1974. Bibliografska gradja razvrstana je po republikama, a publikacije i tekstovi koji se odnose na centralni radiodifuzni sistem svrstani su u grupu ..Jugoslavija”. Bibliografiju su izradili saradnici Jugoslovenskog instituta za novinarstvo dr Mihailo Bjelica i mr Dubravko Kolendić. Obim 72 str.; format 14x20 Izdavač: Jugoslovenski institut za novinarstvo, Beograd, 1976.

PODACI O RADIO-STANICAMA U JUGOSLAVIJI ZA VREME II SVETSKOG RATA U ovoj publikaciji dati su osnovni podaci i objavljeni prilozi o radio-stanicama za vreme drugog svetskog rata koji mogu da posluže kao orijentacija za dalja istraživanja o radiju u Jugoslaviji u ovom istorijskom periodu. Sem nabrajanja pojedinih radio-stanica i njihovih tehničkih uslova, ovde su zabeleženi datumi osnivanja, saradnici, zatim izvori iz kojih je gradja uzeta i bibliografske jedinice koje se u daljem radu mogu koristiti. Ovo, prvo istraživanje te vrste u nas obavljeno je u organizaciji Jugoslovensk'og instituta za novinarstvo, a podatke su prikupili dr Mihailo Bjelica i mr Dubravko Kolendić. Obim 15 str.; format 14x20 Izdavač; Jugoslovenski institut za novinarstvo, Beograđ, 1976.

Zvonimir Urem

MASOVNO KOMUNICIRANJE I ZAŠTITA LJUDSKE LIČNOSTI

Autor je ovo svoje delo raščlanio na četiri osnovna poglavlja u okviru kojih razvija teoriju o pojedinim sređstvima masovnih komunikacija i pravima i dužnostima ličnosti uključenih u rad ovih sredstava. Nakon uvodnog dela koji sadrži osnovne pojmove o problemu i terminologiji, Z. Urem obrazlaže svojstva pojedinih sredstava; štampe, radija i televizije, filma, javnog mnenja i javnosti i prava ličnosti u okviru ovih medija. Prvo poglavlje: „Opći pogled na sredstva za masovno komunidranje i prava ličnosti” sadrži iedinice: A. Povijesni razvitak i sredstva za masovno komuniciranje; B. Društveni i pravni status sredstava za masovno komuniciranje i prava ličnosti; C. sloboda masovnog komuniciranja i prava ličnosti. I u okviru ovih naslova obradjene su posebne teme koje tretiraju ličnost u okviru pojedinih oblasti masovnih medija iz društvenog, političkog i pravnog aspekta. Druga glava: „Posebno o pravima ličnosti u sistemu gradjanskog prava”,. Treća glava: „Zaštita moralnog integriteta ličnosti” Četvrta glava: „Razgraničavanje pravne odgovornosti sudionika u procesu masovnog komuniciranja” sadrži posebno obradjene teme o izvorima komunikacija, sredstvima informisanja, novinarima i njihovim pravnim odgovornostima i dužnostima u procesu komuniciranja. Na kraju knjige data je opsežna bibliografija. Godina izdanja: 1976. obim 184 str. format 14x20

NOVINARSKI PRIRUCNIK SVESKA I Objavljen je za internu upotrebu u izdanju Informativne redakcije Prvog programa Radio-Beograda.

211