RTV Teorija i praksa

Ova publikacija predstavlja zbirku predavanja održanih novinarima Radio Beograđa u okviru plana rada na stručnom obrazovanju, ali se smatra da bi autorizovani, ovi tekstovi, bili interesantni kako za RTB, tako i za širi krug novinara. Pisci su eminentni dugogodišnji novinari Radija: Branko Dadić sa temom: Perspektive razvoja Prvog, Drugog i Trećeg programa na radiju; Milutin Milenković: Izjava, Intervju i Razgovor pred mikrofonom; Dragoslav Lompar: Rad na rukopisu; Nikola Vitorović: Mesto i uloga voditelja informativnih emisija; Radivoje Markovič: Radio, Reportaža i Direktan prenos na radiju. Obim 131. str., format 14x20 Izdavač: Jugoslovenski institut za novinarstvo, Beograd, 1976.

SELO VESELO U izdanju Novinsko-informativne i izdavačke organizacije „Svetlost” Radio-Kragujevac, objavljena je knjiga Selo veselo. Ova publikacija štampana je povodom desetogodišnjice popularne emisije Radio-Beograda, a u okviru Vukovog sabora 1976. Knjigu su pripremili Jovan Aleksić, Dragiša Božić, Almira Kotio i slušaoci emisije Selo veselo. Njom se nastavlja tradicija usmenog nsu’odnog kazivanja Vuka Karadžića i ostalih sakupljača duhovnog narodnog blaga. Magnetofonski snimak izreka, novih i starih narodnih umotvorina pokušaj je da se zabeleži svojevrsna slika našeg vremena, o zdravlju, mudrosti i dobrom raspoloženju naših seoskih savremenika. Grafička oprema i ilustracija: Aleksandar Daskalović i Milan Martinović. Godina izdanja 1976 obim 176 str. format 25x35.

Dr Božo Metzger

RADIO PRIRUČNIK za amatere i tehničare

Autor je ovo II izdanje napisao u saradnji s Zvonimirom Jakobovićem, dipl.inž. i dr Ružom Sabol-Videc, a koristeči se najpoznatijira svetskira knjigama iz oblasti radio-elektronike, kao i stranim i našim časopisima kako bi zadovoljio potrebe naših radio-amatera i tehničara. Drugo izdanje je na više mesta izmenjeno i dopunjeno kako bi odgovaralo savremenom razvoju elektronike i zahtevima čitalaca. U dvadeset tri glave na 704 stranice autor obradjuje; Radio-amaterske organizacije u svetu i kod nas sa posebnim osvrtom na istorijat elektro-komunikacija i postanak radija; Osnovne pojmove elektrotehnike i elektronike; Elektronske cevi; Poluprovodnike: diode i tranzistore; Prijemnike; UKV prijemnike; Kratkovalne pređajnike; UKV predajnike; Niskofrekventna pojačala i modulatore za AM; SSB telefoniju; Frekventne modulacije; Ispitivanje i kontrolu rada predajnika, Sirenje radio-valova; Antene;Prcvozne i prenosne radio-uredjaje; Izvore električne energije; Merne instrumente i merenja; Smetnje radio-prijemu i televiziji, sa posebnira osvrtom na uklanjanje izvora smetnji i zaštitnim merama kod suseda; Smetnje od električnih uredjaja i strojeva sa opširno obradjenim izvorima smetnji i načinima otklanjanja smetnji na njihovom izvoru, blokiranju smetnji, filtriranju, otklanjanju smetnji od aparata i automobilskih motora, s posebnim osvrtom na zaštitu radio-uredjaja; Amatersku radionicu; Amatersku radio-stanicu; Morzeove telegrafske znakove; u dodatku: nomograme i tablice. Autor Metzger sa saradnicima, navedena poglavlja bogato ilustruje crtežima, fotografijama i šemama, dajući podatke o upotrebi domačeg

212