RTV Teorija i praksa

Mr Jaroslav Turčan

TEČAJ MAĐARSKOG JEZIKA TELEVIZIJE NOVI SAD

1. U okviru istraživanja Dnevni barometar (obavljenog od 29. oktobra do 4. novembra 1978. godine na teritoriji SAP Vojvodine) koje je sprovelo Odeljenje za istraživanje programa i auditorijuma Radio-televizije Novi Sad, izvršeno je pilot-istraživanjel o tečaju mađarskog jezika Televizije Novi Sad. Ovaj tečaj predstavlja okosnicu multimedijskog tečaja mađarskog jezika, čiji je nosilac Redakcija obrazovnog programa Televizije Novi Sad. Danas postoje bogata iskustva u organizovanju multimedijskih projekata, manje u našoj zemlji, više u inostranstvu 2 . Elaboratza tečaj mađarskog jezika Televizije Novi Sad sastavili su naučni saradnici Instituta za hungarologiju u Novom Sadu. U tečaju multimedijski učestvuju: Televizija Novi Sad, Radio-Novi Sad, Novosadski dnevni list na srpskohrvatskom jeziku Dnevnik, Radnički i narodni univerziteti Vojvodine (vežbe i ispiti na osnovu tečaja). Glavni ciljevi multimedijskog tečaja mađarskog jezika za izvorne govornike srpskohrvatskog jezika bih su: • usvajanje jezičkih struktura potrebnih za komunikaciju u svakidašnjem životu i na radnom mestu; • upoznavanje sa najznačajnijim tekovinama kulture Mađara; • upoznavanje sa institucionalnom mađarsko-srpskohrvatskom dvojezičnošću u Vojvodini, sa osvrtom na dvoježičnost u Prekomurju i Baranji. Ako bi se koncepcija i organizacija multimedijskog tečaja mađarskog jezika TV Novi Sad analizirala sa stanovišta jednog

J Ovo pilot istraživanje zamišljeno je kao baza za kasniji širi projekat kojim bi se ispitala pogođnost radija i televizije kao medija za učenje jezika narodnosti u visenacionainoj sredini.

2 O tome više u radu: Eleonora Prohič, MuLtimedijski sistem uprocesu osavremenjavanja nastave, „RTV - teorija i praksa”, 11, Beograd 1978, str. 40-42.

143