RTV Teorija i praksa

štampan na svih pet jezika na kojima Radio-televizija Novi Sad emituje svoj program: na srpskohrvatskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom jeziku. Istraživanje u okviru Dnevnog harometra dalo je i podatke o starosnoj, obrazovnoj, polnoj, nacionalnoj i socio-profesionalnoj strukturi auditorija na koji se odnosi naša ocena. Zbog toga smo u analizi uzimali u obzir i ove podatke. Za učenje jezika narodnosti Vojvodine putem radija i televizije zainteresovano je 11% ocenjene mase. 3 Podjednak broj je zainteresovan za učenje putem oba medija i za učenje samo putem televizije, a znatno manje za učenje samo putem radija. Najzainteresovaniji za učenje putem oba medija su slušaoci i gledaoci uzrasta 10-14 godiim (292%) 4 , sa 4-7 razreda osnovne škole (36^2%), muškarci (55,9%), srpske nacionalnosti (37,8%), po profesiji učenici ili studenti (39,0%). Največu zainteresovanost za učenje jezika narodnosti samo putem radija ispoljile su, u pogledu starosne, obrazovne i nacionalne strukture, iste kategorije slušalaca i gledalaca, dok se polna i socio-profesionalna struktura razlikuju: najzainteresovardje su žene, odnosno aktivno stanovništvo. Za učenje samo putem televizije najzainteresovanije su druge kategorije: starosti 25-34 godine (20,7%), sa završenom osnovnom školom (43,4%), ženskog pola (56,9%), srpske nacionalnosti (55,6%) i aktivno stanovništvo (42,9%). Rezultati se nešto razlikuju kad se radi o pitanju da li auditoriju odgovara da uči mađarski jezik putem radija i televizije. Da im ovakav vid učenja mađarskog odgovara potpuno ili delimično odgovorilo je 8% od ukupnog broja ocenjenih. U pogledu njihove strukture stanje je sledeče: najzastupljeniji su slušaoci i gledaoci starosti 10-14 godina (23,7%) , sa završena 4-7 razreda osnovne škole (32,8%), ženskogpola (52,6%), srpske nacionalnosti (52,8%), aktivno stanovništvo (38,4%). Sumirajući ove rezultate, možemo konstatovati da su za multimedijsko učenje jezika narodnosti najzainteresovaniji najmlađi (uzrast 10-14 godina), lica sa završenih 4 razreda do pune osnovne škole, srpske nacionalnosti, podjednako muškarci i žene, lica koja spadaju u kategoriju aktivnog stanovništva. Smatramo da informisanost auditorija o postojanju tečaja

3 Ocenjena masa izračunata je ekspanzijom ispitanika na osnovni skup (koji sačinjavaju članovi pretplatničkdh domaćinstava u SAPV) pomoću odgovarajuće matematičke formule.

4 Kod svih kategorija strukture auditorija ovaj procenat se odnosi na ukupan broj slušalaca i gledalaca koji su odgovorili na dato pitanje.

146