RTV Teorija i praksa

Piter hoće da razbije čitavo jedno stanje, a ne samo mašinu, čitav sistem izrabljivačMh odnosa u tom suženom prostoru života. On preseca plinsM dovod za peči, ali to je i pokušaj zaustavljanja funkcionisanja čitavog jednog morala i sveta. Naravno, Piterov čin pobune ne rešava poredak stvari. To je tek jedan očajničM protest koji odvlači za sobom i onoga ko se buni. Piter liči na atentatora-samoubicu - nestaje u svom delu koje tek jedan kratak čas zaustavlja nepravedni svet, ali ga ne uspeva promeniti ni za dlaku. Nema u toj pobuni ni onoliko posledica koliko ih može da ima pobuna Hauptmanovih tkača - u četvrtom činu razbijaju rokoko salone fabrikanta porheta Drajsigera, ali znaju: „Kad ovde završimo, onda smo, u stvari, tek počeli”. Piter je usamljeni pojedinac koji ne može da izmeni svet, može samo da ga definiše i odbaci. Revolucija i promena se izvode u zajednici sa drugima. Ali ipak, nijedna pobuna nije sasvim uzaludna. Iz Piterovih postupaka izbija tragična emocija. Poredak stvari je zauvek izmenjen, bar što se njega tiče, u zaprepaščujućoj tišini zaustavljene kuhinje, u smrvljenom staklu i među ribama na podu Piter sluša približavanje dalekog zvuka policijsMh i ambulantnih sirena koje prati vlasnikov nemočan bes. Dok, ranjen, smrtno krvari u vodi razbijenog kuhinjskog akvarijuma, dok pred njegovim licem, gušeči se, skače riba, Piterova poslednja grimasa upučena razlupanom svetu je osmeh. „Mozak sve vreme radi” - kaže Pol. Biče i tačnog ponašanja! Hrabrost i jasnoča Kuhinje može da bude začuđujuča: ona oblikuje žestoku sliku odnosa koji uništavaju Ijude obuhvačene njome. Čovek čoveku je rob! Jasno se naslučuje da civilizacija zasnovana na tim temeljima juri u propast. Primiče se jednoj strašnoj eksploziji gneva, i raspadanju. Neće čak biti prilike za obnovu. U filmu Veliko ždranje posmatramo savremenu potrošačku civilizaciju prilikom samoubistva jelom. Kuhinja pokazuje naličje te stranputice: samoubijanje radom oko proizvodnje tog jela. Da bismo to učinili izrazitijim, brisali smo onu scenu ručka kuvara - ona nije više nego jedan svakodnevni, ali nekarakterističan podatak iz kuhinje. Podrazumeva oni koji kuvaju i ručaju, ali ako se to ne pokaže, a podvuče rečenica koja kaže da tu jedeš samo ~ako čorneš, inače siabo! ideja

258