RTV Teorija i praksa

UTICAJ RODITELJA NA DUŽINU GLEDANJA I VRSTE EMISIJA KOJE DECA GLEDAJU Da bi se bolje i shvatio uticaj roditelja na dužinu gledanja i vrste emisija koje deca gledaju treba objasniti još neke aspekte ovog problema. Jedan od tih aspekata je i mišljenje roditelja o uticaju televizije na decu a ono je prikazano u sledečoj tabeli:

Kako televizija utiče na Vaše dete

Svakako da če od mišljenja roditelja o televiziji zavisiti njihov uticaj na dužinu vremena koje deca posvečuju televiziji Roditelji učenika IV i VIII razreda su najčešće odgovorili da misle da televizija utiče na njihovo dete pozitivno dok je veoma mali broj sagiedao negativan uticaj koji televizija ima na decu. Iznenađujuče je velik procenat roditelja koji smatraju da televizija nema značaja za decu. Čini se da oni nisu uspeli da sagledaju njenu funkciju. Nepotpuni su i odgovori roditelja koji su se odlučili samo za jednu alternativu (da je uticaj televizije na decu ili pozitivan ili negativan). Za najpotpuniji odgovor, da televizija utiče na decu i pozitivno i negativno, opredelio se veoma mali broj roditelja, iz čega se može zaključiti da većina roditelja u celini ne shvata značaj televizije niti opasnosti koje ona donosi. Pored opšteg stava roditelja o uticaju televizije na njihovo dete, veoma je važno i mišljenje roditelja o tome da li televizija utiče na povečanje interesovanja deteta.

120

Tabela 8 Pozitivno Negativno Nema Pozitivno i IV razred 65". 2 u ,u značaja 30",. negativno 3% VIII razred 42". 5 u u 46% -