RTV Teorija i praksa

(Morzeovi signali) Bilo je i pokušaja da se namesto Morzeovih signala emituju govor i muzika, i to svakome ko poseduje prijemnik i želi da čuje program. Američki naučnik Li de Forest ostvario je prvi prenos koncerta iz Metropoliten ореге u Njujorku na 20 kilometara uokolo. Pevao je slavni Enriko Karuzo, a snimak je sačuvan. Januar 1910. godine. (Karuzo)

inž. MOMA I tada su ti uređaji, radio, izgledali strašno IVANČEVIĆ: glomazni. To su bile... to su bile kutije kao sanduci, veličine - da kažem polovine jednog pisaćeg stola vrlo često. (Karuzo)

SONJA 1914. godine rat je stavio tačku na MALAVRAZIĆ: eksperimente ove vrste. Radio je postao monopol armije i morao je da služi u druge svrhe. (Adieu mein kleine garde-offizier) (Vilhelm II) Na početku prvog svetskog rata Vilhelm II upućuje „Poziv nemačkom narodu”. (Vilhelm II) (Lenjin) Vođa oktobarske revolucije Vladimir Iljič Lenjin koristio je 1917. radio-telegraf da bi uputio svoj čuveni poziv „Svima! Svima! Svima!” (Lenjin) (komande i klicanje mase)

33