RTV Teorija i praksa

inž. MOMA Radio je tehnički sistem u kome se zvučni IVANČEVIC: signali prenose bežično, putem elektromagnetnih talasa, do raznih tačaka udaljenih, za razliku od klasičnih sistema kao što je telefonija.

BRANA ... ali moć govora posebna je i najveća PETROVIĆ: moć. (Morzeov signal S)

SONJA Italijan Guljelmo Markoni objedinio je MALAVRAZIĆ: sva iskustva Maksvela, Негса, Tesle, Branlija i Popova, i prvi preneo zvuk na daljinu putem radio-talasa. Počeo je sa manjim rastojanjima da bi najzad uspostavio vezu između Amerike i Evrope. Kroz hujanje vazdušnog okeana on je zapravo čuo Morzeov znak za slovo ~S”.

GUUELMO It was shortly after midday on November MARKONI: 12th, 1901, that I placed the single earphone to my ear... (glas mu se podvlači ispod spikera)

SPIKER: Tek što je prošlo podne 12. novembra 1901, stavio sam slušalicu na uho i počeo da slušam. Najzad sam bio u mogućnosti da proverim svoju teoriju. Najvažnije pitanje je bilo da li će zakrivljenost Zemljine površine zaustaviti radio-talase. Bio sam übeđen da neće, Ali istaknuti naučnici uporno su tvrdili da Atlantski океап ne može da se premosti bežičnom vezom. Tačan odgovor na to pitanje došao je u 12 sati i 30 minuta, kada sam čuo...

GUUELMO (Izlazi)... across the Atlantic, when I MARKONI: heard... (S)

SONJA Početkom veka radio je govorio MALAVRAZIĆ: Morzeovom azbukom. Tim govorom služila se i prva radio-telegrafska stanica na Balkanu, koja je podignuta u Crnoj Gori, na Volujici, 1904. godine.

32