RTV Teorija i praksa

SONJA Nastupila je nova prekretnica u razvoju MALAVRAZIC: radija. Veliki podvizi radija u ovom periodu dela su često anonimnih reportera. Oni su pod veoma teškim uslovima i sa oskudnom onovremenom tehnikom uspevali da ostvare prava mala čuda i zabeleže najdramatičnije trenutke rata. Tako je nepoznalom izveštaču pošlo za rukom da 1940. godine, sa krova radio-stanice i sa okolnih ulica, snimi vazdušni napad na London. (dokument) Kod nas se za sve vreme rata rada novi radio. U Zagrebu već od leta 1941, a zatim i u Solicama i u Užicu, nicale su partizanske s’lanice, glasila narodnooslobodilačkog pokreta. 1-osebno uspešno delovao je legendarni „Kričač” u Ljubljani.

N. N. U novembru mesecu u Ljubljani je pripadnicima Osvobodilne fronte uspelo da izgrade jedan emisioni predajnik...

MITJA BRELIH: Ime „Kričač” je imelo ludi svoj globlji pomen v tem smislu da smo želeli da bi v tisti dobi ta oddajnik kričal v svet prave novice, prave informacije. Кег je okupator iskoristil že vse svoje vojaške in tehnične možnosti da bi otkril in uničil tega kričača, in ker mu to ni uspelo, odvze! je vsem privatnikom radijske aparale.

SONJA Novembra 1941. krenuli su iz Sovjetskog MALAVRAZIĆ: Saveza i programi „Slobodne Jugoslavije”.

VELJKO Ona je počela sa emisijama na VLAHOVIC: srpskohrvalskom, odnosno hrvatskosrpskom jeziku. U loku 1942. godine došlo je do uvođenja emisije na slovenačkom jeziku, a ujedno i nekoliko emisija na stranim jezicima.

143