Seljak mali kralj : iz života seoskog siročeta
51
Има много места, која су или удаљена или неподесна за неговање животиња, које нам дају млека, те га у тим местима од истих не можемо ни добити, с тога су људи пронашли, да млеко могу носити на сва та места, а исто да се не поквари, па ма и по неколико година та држали, а то је тако-звана киндензација, згушњавање млека т.ј. млеко - се толико кува на ватри, док се потпуно не згусне, па се иде чак толико далеко да се и то згуснуто млеко исуши и прави млечни прашак.
Ово киндезовано згуснуто млеко разлије се у плехане кутије и кутице, па се исте тако залеме, да спољни ваздух у њих апсолутно не може да уђе и тако млеко у таким кутицама може да се носи куд човек хоће и да се сачува од квара за врло дуго време, а кад се хоће да једе или у опште уготреби, онда се кутија отвори-одлеми и то згуснуто млеко сипа се у млаку воду, те се раствори и на тај начин додајемо му ону испарену воду, те добијамо опет природно млеко.
Згуснуто-кондезовано млеко нарочито се троши по великим варошима, где нема довољно млечне стоке, да би дала колико треба млека, по болницама, а нарочито на морским лађама, које више пута путују месецима по морској пучини, не додирујући копно, и у рату, где се свежег млека ретко кад може добити, него се мора јести кондезовано.
Млеко се много боље искористи, ако се од њега прави или се, боље рећи, из њега извади масло-бутер, а остатак млека, који је са мало хранљивих састојака, употреби за пиће