Seljak mali kralj : iz života seoskog siročeta
до
32
или храну свиња, јер је масло на великој цени и може се шиљати и преносити много лакше на све стране без бојазна да се уквари. Наш простији свет прави место масла-бутера кајмак, који је за јело заиста укусан и пријатан, али у цени се много разликују масло и кајмак, јер је масло два па и три пута скупље од кајмака, те се на тај начин прост сеоски свет много штети, једино из незнања. Исто тако млеко се употребљава за прављење сира. Сирева има разних врста, од најпростијег до најфинијег и он се цеви по његовој финоћи. Од страних сирева најчувечији су: швајцарски и холандски сиреви. Код нас има по негди где се праве сиреви на форму, швајцарских и холандских сирева, али ретко, но се обично праве прости и то пошто се скине кајмак са млека, те су такви сиреви обично тврди и посни и садрже врло мало хранљивих делова у себи, али у последње време почели су и сељаци правити сир од млека, са кога није скидан кајмак, те може да буде особито леп и масан, а нарочито од чистог овчег млека, и овакав сир има врло добру цећу.
(Од наших сирева чувени су са своје доброте сјенички, од вароши Сјенице, и нарочито липски из смедеревског округа.
Сутра дан изађоше ђаци са другим наставником на једну велику њиву. Разуме се да Милорад пође са њима. Кад су дошли на њиву наставник поче говорити о орању идокавивати, да што се дубље земља оре, све је боље за усеве, јер кроз преорану и прекопану земљу, при паду снега или кише, вода зађе