Školski list

589

поле едне и друге чаше. Оћеш ли да ее прелива изђ празне чаше, а тм узми ту да е мана, а пуна веђа. Ово се оснива на Физикалнои снази капиларитета. Тако се пенЂ вода или друга течноств у висђ на пантлвики Флиспапира, платна, чое итд. и ако е комадг дугачакЂ, кадарЂ е пуну чашу попити. Тако се пенф вода у висђ у сунђерг, кадЂ се само едангкраичакг у воду задене, исто тако и у беломг шећеру. Исто се тако пзн^ зеитинг у кандалски фитилб . Исто се тако пенЂ сокг у травама и дрвима изт> землб од-б корена до у врхг грана.

Провлачеи$ н скакан^ крозг руке. (бдна гимнаетична игра.) Увати прстима обе руке заедно сбодећи претб'ено у другу, и сагни се па покушаи наипре едну после и другу ногу туда између руку натраг^ а онда л напредг провући, а после обеношке уедаред -Б проскочити. Ово в врло тешко учинити, и наибол^ е наипре преко мараме или парче ужета у шакама држато и разапето вештбати се; после преко парче обруча илн штапа наипре дужегЂ после све краћегЂ покушавати, тако ћешЂ мало по мало дотерати, да ћешг в крозт. еаме голе руке то учинити моћи.

УрошЂ и )1рл»вчевнки, (За на кзустЂ ученФ у орб. нар. школ.) Састала се четири табора На убаву на полш Косову Кодђ биеле Самодрежв цркве: бдно таборЂ Вукашина крала,