Školski list

— 320 —

сада баш ни словца не спроведоше. Ко ће тој остављеној удови по закону мировину, а сирочадма прилЈг за васпитање дати, то могу само они знати, који са судбом утатељевом располашу. Околности су по учитеље веома жалосне! Нека је драгом нам покојнику лепа усномена међу нама! Мир пепелу љеговом! Милош Нешковић, учит. немач. оон. шко.те.

ПРОШЕНЕ У ШКОЛСТВУ, Кандидат проФесуре Паја Марковић изабран је за проФесора класичке Филологије на српској великој гимназији у Карловдима. Сврпг. приправница ./Бубица Балашевића постављена је за учител>ицу у Мошорину, сврш. приправница Анка Бута за учитељицу обосполне школе у Чортановци, а сврш. приправник Лазар Шушић за пр. учитеља у Шиду. Учитељ у Санаду Душан ПетровиК изабран је за учитеља у Врањеву.

УШШ&ША УЧИТШКА МЕСТА. — Тражи се учитељ у Белој Цркви за општинску српску школу. Плата је 300 ф ., станарине 100 ф . и 3 хв. дрва. Рок до 7 нов. по римском. Молбенице (маџарски писане) шаљу се управном одбору тамишке жупаније.

ЈАШ КОРЕСПОНДШЦИЈА. Сл. српској читаоници у С. Бечеју. Послату 1 ф . рачунаћемо у претплату за идућу годину, јер сте већ претплаћени за целу год. 1880. — Г. А. Пајевићу у II. Саду. За ,,Привреду" шаљемо лист г. проФ. Живановићу. Гђци Јел. Павловпћа сврш. приправници у Н. Саду. Послату 1 ф . рачунали смо као нретплату за две т^ећине, пошто као приправница добијате лист у пола цене. НАР. ЦРКВ. ШКОЛСКИ САВЕТ држао је 9. 10. и 11. окт. пре и после подна седницу у Карловцима, којој је председавао подпредседник др Ника Максимовић, а беху присутни др Ђ. Натошевић, чланови: Ј. Борота, Н. Ђ. Вукићевић, Т. Димић, др Св. Касапиновић, Ст. Лазић и народни тајник др И. Ћирић. — За суплента на карловачкој препарандији изабран је канд. про®. Димитрије Вујковић. Народне штипендије добили су у Г. Карловцу приправници Лавр. Михајловић, Миле Драгаш, Пет. ј Наранџић, Раде Јањчић, Петар Ћалић и принравнице Даринка Радуловићева и Анђ. Вучковића. У Сомбору су добили нар. штипеЦдије Т>. Алексијевић из Земуна, Васа Поповић из Томашевца, Теодор Ракић из Лалића, Јован Кирић бив. учитељ у Пардању, Мрлан Црнојачки из Турије, Наталија Суботића из Н. Сада, Мидана Кировића из Сомбора и Ангелина Георгијевића из Карловаца. —■ Закључено је, да се поново поднесе представка;тев.> крманди у Загреб о изашиљању амбулантне комисије, која шг .на лицу места одредила, које су школе православно-кон®есионалне. — Избор Пајташева за учитеља у Башахиду и Путника за учитеља у Батоњи није се могао потврдити. У овој седници углављен је предлог за срб.нар. вероисповедне школе. Обширније донећемо у идућем броју. Издајс II уређује; НИКОЛА р. ВУКИВЕВИВ.

Штампа Ф. Битерман.