Školski list

— 190 —

Из цркве крене се спровод на гробље. Напред су ишли ученици гннназије, који су носили венце, које су положили на мртвачки одар : проФесорска колегија, српски школски одбор, српски учатељски збор, ученици гимназије, пријатељи и родбина. Путем до гробља појали су српски учитељи : „Свјати Боже." — Кад се на гробљу свршила јектениЈа и отнојало: „Вјечнаја памјат," на гробу покојниковом говорио је проФ. гимназије Домокош, хвалећи његово искрено и братско понашање према својим колегама не Србима, а ватреног поборника своје свете вере православне и народности срнске. Бог му дао души у рају насеље! М. Б.

Р А 3 Н 0. НајвеЛа добротворка срискога народа. Њено императорско Височанство Анастасија (Стана) Николајевна супруга књаза Романовског војводе ЈТајхтенбершког Георгија Максимилијановића, а кћи црногорсвог кнеза Николаја I. приликом удаје своје добивени дар од једног милиона рубаља (1,625.000 Фор.) поклонила је оним црпогорским породицама, које су због неродне ове године у невољу пале и тиме је постала она највећа добротворка храброг народа свог, који се њоме као једном од најплеменитијих кћери својих дичи и ионоси. Јубилеј Калочког Архиеиискоиа. Римоки Архиепископ Л. Хајналд прославио је 3/15. Октобра ове године педесетогодишњи свој свештенички јубилеј, подарнвши том приликом на добротворне заводе више од 350.000 Фор. На оснивање сиротишта за римокатоличку децу у Сомбору жртвовао је он овом приликом 80.000 Фор. За цело време свога епископства издао је он на добротворне цели преко 4 милиова Форинти. Прелазак у Православије. Госпођица Терезија Кестнер (Чехиња) из Златнога Прага, учитељица немачке конверзације у вишој девојачкој школи Сомборској н приватна учитељица вемачког и Французког језика, прешла је из римске у православну веру на служби Божијој у светођурђевској цркви Сомборској у суботу 21. Октобра. Чин присоједињења к православију извршио је преч. г. прота Љубомир Купусаревић најсвечанвје, а на служби Божијој појао је хармонијски лик приправника и ириправннца.

НОВЕ КЊИГБ Н ЛИСТ0ВИ. Уредништву овога листа достављене су ове књиге и листови на ириказ: „Вуквар за сриске основне школе" одобрио српеки црквено-народни Школски Савет. Треће поправљено и прерађено издање. Цена 16 новчића. У Новом Саду. Издање и штампа А. Пајеваћа. 1889. „ Сриски буквар за основме школе " (по аналитичко синтетичном Фогловом методу), приредили : Љ. Гркинић и И. Цабрић. Издала ц. и краљ. наклада школских књига у Бечу. Цена 30 нов. „ Еласична настава." Од В. Вујића (прештампапо из програма српсне велике гимназије Карловачке за годину 1888/9. У Новом Саду, штампарија А. Пајевића.