Školski list

154 —

0, и те је књиге роду Твоја златна рука дала. 13. Подиже се српска школа, С' другима се у ред стави, Запојаше грла мала, Светитељ се Сава слави. То Је школа светог Саве Православље ту се диже, т 1уј како ли из ње дивно Појање нам свето стиже. 14. IIа тек где су оне речи Којим си нас поучав'о Када си нам хиљадама, Педагошка знања дав'о. Ученик се сваки сећа Оне сласти и милина, Кад је тако сретан био, Да Те слуша из близина.

Трудбениче, наставниче, Учитељу учитеља. т 1етрдесетгодишњицу Здрављамо Ти овог дана, Захвални Те ученици Поздрављају са свих страна. 16. Здрав нам био слављениче! То је усклик штоватеља, Учитеља, пријатеља, Пунан оних лепих жеља: Да Те Господ још поживи Крепка, здрава, ведра, чила, 0 да би се српска школа Јоште с' Тобом поносила. 17. Благо Теби слављениче, Благо Теби старче мио, Што си дужност богодану Тако славно одужио. Та док буде Српства само, Докле буде српске школе, Свелиће се светло име: ВукићевиКа Николе.

15. Здрав нам дакле слављениче, Наш ноносу, славо веља, Од Милана Мариног. Овај је поздрав са осећањем изговорио Св. БериК приправник III. године, кога је присутна. публика са бурним живио поздравила. 2. Црногорац Црногорци песма од Зајца, певаше приправнички кор са ос,обитом вештином и прецизношћу. 3. Лредовање о животу и раду слављеникову, држао је проФ. учитељске школе г. Мита Кали&, које предавање са његове књижевне важности и лепоте а и као вечан спомен на данашњи дан у целости износимо: Предавање о животу и раду г. Николе Ђ. ВукиКевиКа , управитеља срп. учитељске школе, о светковини 40-годишњице 17. октобра 1893. Поштована Госиодо и Госаође\ Један знаменит педагог вели: „да је од свих вештина људских, најтежа вештина васпитања; јер сви други уметници савла-