Školski list

— 46 —

испуњен за рад, не познаваше драги покојник никакве препоне и сметње, лавовском снагом бораше се он са тешком и љутом бољетицом својом, која и ако не имађаше снаге, да једним ударом обори поносити и тврди храст, а оно — ето подгризе му тајно и лагано жиле, које му живот одржаваше, и драги покојник после дуге и тешке борбе подлеже ето љутој бољетици. Беше дан кишовит и похладан; у обично време искуписмо се сви, да у име Божје отпочнемо свој посао ; Милан нам ћути, снужден је и невесео... Срце нам се стеже, а душа нас боли, саветовали бисмо му, да му је одмор потребан, али познајемо истрајност, дурашност и тврду вољу брата нам. Кад ал' наједанпут брат нам сузним очима прозбори : „Е, кад би требало, да најбоље живим и радим, тад се мрети мора..." — Рече, опрости се с нами и драгом му школом, да се у њу више не поврати. 0 Боже живота и смрти ! тешка туга обузима нам душу, смрт покојникова јадом испуњава нам срце, али уста нам ипак не ронтају, јер по вечном промислу Твом Господе, прахом постаје еамо оно, што је од праха постало, дух пак победоносно нанушта царство ово пролазно, дух вечито живи и носле смрти. Да, дух његов остаје и међу нами; успомена на драгога покојника живеће и даље међу нами, неуморни рад његов иогсећаће и нас на рад, жарка љубав и одушевљење његово за Српство потстицаће и у нами врлине те Србинске, љубав њсгова према младежи, које се он и последњега часа живота свога сећаше, осгаће дубоко урезана у душама њиховим, име његово живеће вечито међу опима, за које је живио и међу којима је делао. Па сада, драги покојниче, прсд заводом, у којем си као ученик знање црпао и приправљао се за свети позив свој, а у коме си ето скоро десет година неуморно делао на бољитку и унапређењу српске просвете — нрими од мене у име твојих сараденика колега, последње : Збогом ! Вечпа ти успомена!

НЕКРОЛОГ. + Максим Вујић учитељ државне основне школе у Нанчеву преселио се у вечност 11. марта т. г. у 51. години живота свога. -ј- Марија уд. Кристић рођ. ПавкОВИЋ учитељица из Приједора у Босни, удовица покојног учитеља приједорског Миливоја Кристића, преселила се у вечност 4. марта о. г. у Дероњама, код своје матере, а следеЋега дана сахрањена је на тамошњем православном српском гробљу. Живела је 24 године, а учитељевала је шест и по година. Бог да их прости!

ШКОЛСКЕ ВЕСТИ. Вис. Школ. Савет. Дана 10. и 11. о м. држао је наш Школски Савет под председништвом Њ. Св. патријарха српског Георгија Вранковића а у присутности довољног броја чланова пре и после подне своју прву овогодишњу седницу, у којој је расправљено 136 предмета разног обима и садржаја. Кр. земаљска влада у Загребу саопштила је своје примедбе на устројен штатут срп. учитељске школе пакрачке, на наставни план, списак уџбеника и иомоћних књига и означила Је своје захтеве, од уважења којих чини завис-