Službeni list Srpske književne zadruge

Х

Овде ми је дужност поменути и све оне чиниоце, без чије сарадње и помоћи — свих великих, готово ванредних успеха, у прошастој години постигнутих, не би ни било, те вас молим да управиној захвалности придружите и своју, на првом месту, свој оној господи повереницима Задругиним, који су се заузимали да што више Задругина издања рашире међу читаоце, радо се излажући свима незгодама, које су с тим патриотским радом скопчане. А између тих вредних и свакога признања достојних службеника у храму српске просвете, управа ће нарочито истаћи најзаслужније и према друштвеним правилима предложити вам их и за нарочито одликовање. Исто тако ће вам поименце бпти објављена имена оне господе, којој и управа и цела Задруга дугују захвалност за услуге при равашиљању Задругиних књига УШ кола. Не мање су Задругу задужила и врло многа господа срески начелници у Краљевини, који су неке управине послалке разашиљали учитељима својих срезова. Треба рећи хвала и господи надзорницима народних школа у окрузима: рудничком, моравском и крајинском, који су по неколико подручних им школа за добротворе улисали и иначе много Задрузи привредили.

Што су Задругине књиге и на време и лепо штампане, с правом заслужују захвалност свих задругара — управа, Фактори и остало особље краљевске државне штампарије, који су и ове године Задругине послове радили с правом просвећеном љубављу.

Управи је особито мило, што у овом низу услуга, којима је обавезивана, (0. Ељ. Задруга, има да спомене пажњу и помоћ, коју јој је изволео предусретљиво указати и г. министар просвете и црквених послова, кад тод му се управа обратила. Така је пажња и сама по себи и по утицају на одзив осталих просветних органа Задрузи драгоцена, те је управа на њој г. министру дубоко захвална.

а послетку, нека је хвала и јавној штампи српској и у Краљевини и ван ње, јер је она преко целе године била жива веза између управе и задругара, између Задруге и читалачких редова: тиме је она