Službeni list Srpske književne zadruge

уп

нолошким редом четири последње Лазине приповетке, и „Додатак“ са свима несвршеним одломцима и напртима приповедачевим, који су сачувани у његовој посмртнини.

4 (54). — Друга свеска „Олика из сеоског живота“ Јанка М. Веселиновића, у којој је девет приповедака.

5 (55). — „Ивкова слава“ приповетка (От. Сремца, с белешком о дијалекту, којим говоре нека, лица у приповеци, и речником које је написао Пера П. Ђорђевић. -

6 (56). — Шјера Лотија „Исландски рибар“ у преводу Тилије Довијанићеве, с предговором 0, Матавуља. 7 (57). — „Воћке и воће“ које је написао Благоје Тодоровић.

Ових седам књига имају свега 11557, штампаних табака, дакле 10 више него лањско коло а готово два пут онолико колико правила обећавају задругарима.

Како је досадашње осмогодишње искуство покавало како треба у опште приређивати књиге за читаоце Задругине, а поименце каки треба да буду предговори који се у тим издањима штампају уз домаће или туђе класичне писце, управа је утврдила да се у тим предтоворима читаоцима изнесу: живот пишчев, његов књижевни рад и оцена онога списа, који се у тој књизи штампа. Кад се од некога писца издаје друга или која даља свеска, а у првој буде већ приказан пишчев живот и рад, у новој ће се свесци говорити само о оном делу пишчевих списа који се у њој штампају или које она приказује.

Према овоме је у Милутина К. Лрагутиновића предговору Доситијевој књизи настављено приповедање живота пишчева онде где је прекинуто у ранијим свескама дадругиних издања; за тим је у допуну коментару текста, говорено о знатнијим лицима с којима, се Доситије дописивао, па је оцењен овај део пишчева књижевнога рада. У предговору Андре Гавриловића Сарајлијиним песмама приказан је живот и рад песников, јер је ово прва његова свеска у издањима За-