Službeni list Srpske književne zadruge

ХК

лажење „Забавника“, па се нада да ће управа наставити редовно његово издавање. Затим се чуди што друга

Змајева. књига „Чика Јова српској омладини“ није тако добро прошла као прва, и нада се да ће се п она хао и прва растурити по ерпској омладини.

Г, Коста Николић мисли да се та ствар, питање о излажењу „Забавника“, остави управи да она у томе по свом нахођењу поступи.

Т. Љ. Јовановић, тајник, објашњује постанак овога мањка у 9.000 дин., који је доста осетат, и који би се могао попунити из готовине добивене редовним приходима; али се управа нада да ће се тај дефицит попунити продајом књига у магацину, чија вредност износи на 17.000 дин. Управа, пак, не мисли без велике невоље прекидати излажење Забавника.

Г. Л. Обрадовић, учитељ, вели да издавање Забавника, према прочитаном извештају, иде на Финансиску штету Задру ге, па констатује да Задруга издавањем појединих књига Забавника издаје и таква дела која нити су потребна нити инструктивна. За пример наводи Рончаровљев роман Обломов.

Г. Љ. Јоксимовић, књижар, мисли да тако лепа књига за омладину као што је „Чика Јова: српској омладини“ није се растурила само зато, што нарочито надзорници узимају од књижара оне књиге, на које им књижари

дају већи рабат, него што могу од Задруге добити (8090).

Председник мисли да је мањак ипак доста осетан. Он се слаже са, Скупштином да је „Забавник“ веома добра _ лектира, и да је потребан: његови су читаоци многобројни, али претплатника је мало, па је Ица тога — мањак. Ипак је управа питање о излажењу „Забавника“ оставила оте: па моли скупштину да одобори такву клаузулу о привременом стању, а'управа, када буде у Финане ијској могућности, наставиће редовно издавање „Забавника“.

Окупштина председников предлог једногласно прима.