Službeni list Srpske književne zadruge

БРОЈ 1.

да пожуре са слањем улога и да настану да се у Задругино коло ухвати све већи број српских 10. августа 1910. год.

у Београду. Благајник Тајник Х. Лилер Драг. Костић

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА

Потпредседник

Ср. Ј. Стојковић

СТРАНА 8.

синова и кћери, шаљемо свима искрен српски поздрав и захвалност на одзиву.

Председник Српске Књижевне Задруге Ст. Новаковић

Чланови : А. Ј. Стевановић, Борив. Ј. Поповић, Бранислав Б. Тодоровић, Драг. М. Јанковић, Жив. Ј. Јуришић, Јаша М. Продановић, Јер. Живановић, Јов. Скерлић, Мирко М. Поповић, Павле Поповић, Др. Тих. Р. Ђорђевић.

Повереницима.

Истовремено с овим бројем нашега листа и Позива на упис у ХТХ коло шаљемо повереницима потребне обрасце за рад на уписивању задругара. Шаљемо им на име:

1. признаничке књижице, из којих ће издавати признанице свима уписницима на коло, као и на „Забавник“;

9. спискове у који ће уписати задругаре и

5,

њихове улоге и послати их с улозима непосредно Задругиној благајници; и

3. правила Задругина с пословником и обавештењима повереницима, у којима ће наћи све што им је потребно знати при раду.

Молимо поверенике да добро проуче и позив на упис и правила с пословником и обавештења, како би имали што више успеха у раду.

AS

Изводи из записника.

Il. Главнога одбора.

Састанак 10. августа 1910. год. — Записник ранијега састанка прочитан и примљен. — Саслушан реферат, да је извршен месечни преглед благајнице и магацина и стање нађено исправно. Тајник реферује о штампању Х1Х кола: готове су у штампи и повезу три књиге (Дошљаци, Мртви Капитали, Вечити Младожења), штампање осталих биће готово до 10. августа. Број табака у целом колу изнеће око 85, дакле мање од максима. Примљено к знању. — Благајник реферује о раду своме на појачању веза са Матицом Хрватском и Словенском. Био је у Загребу, разговарао с председником, благајником и тајником; сви увиђају потребу заједничкога рада; сложили се у томе да њихови повереници скупљају улоге и за Задругу, и обратно. У Љубљани није нашао никога. Реферат пажљиво саслушан, па одлучено: упутити управи Матице Хрватске детаљан предлог о заједници у раду. Кад се договорно утврди овај начин рада, предложити исти и Матици Словенској. — Багајник чита нацрт позива на упис за Х1Х коло. Примљен да се штампа у листу Задругину. — Благајник реферује да је Државна Штампарија тражила исплату целога дуговања Задругина, поред 1891:05 динара, који су јој послати као отплата. Одлучено је: умолити Министра просвете да поради код Државне Штампарије да

не форсира наплату дуга, а по ранијој одлуци порадити код Владе да се Задрузи опрости дуг. — Повереник г. Глиша Елезовић, професор у Скопљу, моли за одлуку да се Гимназија у Скопљу може уписати за добротвора с улогом од 160 динара, али с тим да добије и ранија кола. Молба је усвојена. — Г. Рамо Мартиновић, секретар министарства унутрашњих дела на Цетињу, моли за уверење ог. Милисаву М. Дедовићу, пређ. поверенику Задругину, који је био пре неке године затајио неке улоге, али их је после исплатио Задрузи. Одлучено је: одговорити г. Мартиновићу, да је г. Дедовић заиста био остао дужан Задрузи неке улоге, али да их је исплатио. — Српска Читаоница у Беловару, у Хрватској, моли за одлуку да се може уписати за добротвора с улогом од 150 круна, који би уплаћивала по 20 круна годишње, а да добије и сва ранија издања. Одлучено је примити Срп. Читаоницу у Беловару за добротвора с улогом од 150 круна у три годишње уплате, по 50 круна (по Правилима), а дати јој ранија кола. „Савез сједињених Срба у Њу-Јорку“ моли да му се пошљу на дар издања Задругина. Молба није усвојена. — Благајник износи потребу да се дом Задругин препокрије и изврше неке оправке. Одобрено је да се учине најпотребније мање оправке, а за веће да бла-

гајник спреми предрачун.