Službeni list Srpske književne zadruge

СТРАНА 2.

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА

БРОЈ 1.

улог послати на адресу Задругину и у Земун (Љетип, розје гезјапје), али се моле да истога дана о томе известе дописницом управу Задругину у Београду, како улози не би дуго лежали на земунској пошти, а они дуго чекали, да им дођу књиге.

Експедовање књига вршиће се строго оним редом, којим стигну улози, те се моле повереници и задругари да похитају са слањем улога, ако су ради, да књиге добију раније. и да они и њихови уписници не остану сасвим без књига, као што је било случајева за ХУШ коло, које је пошпуно распродато.

(Са слањем улога треба „повереници да похитају још и зато, што је Задруга од Одбора Стаменковићеве Задужбине за своје задругаре добила само 7.000 примерака 4. књиге Задужбине Српско Родољубље и Отачествољубље од др. В. Бакића, ше ће шу књигу моћи добиши на дар само оних 7000 задругара, чији улози први стигну, а остали ће остати без те лепе књиге, која се друкче никако не може добити.

Улози су задругарски ови:

1. Добротвори плаћају сто педесет (150) динара или круна од једном или у три узастопне годишње отплате и добивају за то књиге од дана уписа, па докле су год живи.

2. Оснивачи плаћају десет (10) динара или круна годишње. Ако уплате 20 година узастопце, без прекида, увек на време, преводе се у добротворе, престају даље улагати и добивају књиге, докле су год живи. Ако пропусте коју годину, па су ради да им се накнадно уважи и она, да им не би пропале све раније уплаћене године, дужни су за ту годину, поред оснивачкога улога, положити још онолико пута по 1 динар или 1 круну, колико је година протекло од тога прекида до године накнадне уплате.

3. Улагачи плаћају шест (6) динара или

круна годишње, докле су год ради примати Задругина издања.

Сви задругари добивају од повереника признанице на положене улоге, које добротвори и оснивачи треба да чувају непрекидно, а улагачи само док лови књиге онога кола, за које су платили.

Задруга има на своме стоваришту још и већину ранијих кола и продаје посебно У, УП и 1Х коло, у колико их и докле их још има, по 10 динара или KpyHa, II, X, XI, XII, ХШ и ХМ коло по 4 динара или круне, док их још има повише, а 1, ТУ, У, ХМ! и ХУП кола по 6 динара или круна. |, УШ, ХУ и XVIII Kona mak више нема, али ће се постарати да их откупом од ранијих задругара нађе за оне нове задругаре, који би узели сва ранија кола, и рачунаће и њих по 10 динара или круна. Сем тога има

Задруга још и посебних издања својих (Забавника, Чика Јова Српској Омладини, Ст. Новаковића Српска Књига), као и распарених свезака редовних издања и продаје их по ценама, означеним у списку (ценовнику) издања. Књиге шаље' Задруга повереницима и задругарима о своме трошку, само је њихова

царина, где се она плаћа на књиге, укоричене у платно.

Управа Задругина добро зна, с колико је труда, па често и материјалне штете скопчан рад повереника, и да њих на посао и заузимање око прикупљања задругарских улога креће у првоме реду чиста љубав према српској књизи и Српској Књижевној Задрузи и њену задатку, а да ретко ко од њих мисли и на какву материјалну добит. Али управа сматра да није право, да ти добри људи тај тешки посао раде на штету свога одмора, па неки пут и својих прихода, те је зато задругарска скупштина утврдила Задругиним Правилима, да се повереницима за њихов рад да скромна награда. И према томе повереници имају за свој труд и трошкове преписке (по чл. 16. Правила):

1. од прикупљених и послатих добротворских улога, уплата и доплата два од сто (2'/0);

2. од покупљених и послатих оснивачких и улагачких уплата ХЛХ кола и кола по спуштеној цени mo 4 maHapa (III, X, XI, XI, XIiI a XIV коло) дванаест од сто (120 0);

3. од прикупљених и послатих новаца за остала ранија кола (ПИ, ТУ, МГ, ХУГи ХУП коло)

двадесет од сто (209);

4. од прикупљене и послате претплате нареднога „Забавника“ дванаест од сто (12%/0), а од ранијих књига „Забавника“ двадесет од сто (20%);

5. од покупљених и послатих новаца за засебна издања и распарене свеске редовних издавања двадесет од сто (20%0), а од дела која Задруга има у комисион дванаест од сто (127).

Проценат овај моле се повереници да сами задрже при слању улога и новаца за ранија кола и споредна издања, само нека то тачно назначе у обрачуну.

Поред тога повереници имају право на Задругино скупштинско признање и избор за добротвора, ако за три године скупе улоге од 150, а за 5 година од 250 задругара ма кога кола.

Књиге за себе, ако их желе имати, повереници морају плаћати као и сви задругари, морају се дакле и сами уписати за задругаре. То је лепше и за поверенике, јер тако постају и они чланови Задругини, а и за Задругу, јер не мора водити посебни рачун о бесплатним повереничким комплетима.

Молећи још једном поверенике и задругаре