Službeni list Srpske književne zadruge

БРОЈ 8.

ренцији је склопљен Савез југословенских културних друштава који сачињавају Матица Словеначка у Љубљани, Матица Хрватска у Загребу и Матица Далматинска у Задру, Матица Српска у Новом Саду и Српска Књижевна Задруга у Београду. Овај савез има систематски да ради на што већем културном .зближењу јужнословенских племена, и имаће редовне годишње састанке. На предлог изасланика Српске Књижевне Задруге, други, дакле идући састанак Савеза југовловенских културних друштава, биће ове године у Београду, приликом откривања споменика Доситеју Обрадовићу.

Поред овога рада на зближењу са Хрватима и Словенцима, Задруга је јаче учврстила своју досадашњу везу са Матицом Хрватском у Загребу. Осим досадашњега договора да Матица Хрватска годишње изда по једно српско дело, а Задруга по једно хрватско, узајамност између обе установе постала је донекле и материјална: повереници Српске Књижевне Задруге, без икакве накнаде, скупљају међу задругарима претплату и на издања Матице Хрватске, и обратно, повереници Матице Хрватске растурају издања Задругина. Управа Српске Књижевне Задруге нада се да ће се, овим начином, обновљене везе с Хрватима моћи само појачати, и да ће послужити на напредак обеју установа. Резултат ове економске узајамности од неколико месеца још је доста скроман, али је пуно уверења на обе стране, да ће тај успех из године у годину бити све већи. Да би документовала искреност тих веза, Задруга је, на позив Матичин, послала своја два изасланика на Матичину годишњу скупштину 13. марта ов. год., који су стекли дубоко уверење, да је и Матица Хрватска овај споразум прихватила с исто онолико искрености и љубави с колико и Задруга.

Српска Књижевна Задруга је, осим свих својих послова, у току прошле године водила и главно старање о што достојнијој прослави стогодишњице од смрти Доситеја Обрадовића. На седници од 14. фебруара ов. год. Управа Задругина одлучила је да све послове око извођења ове прославе, према ранијем нацрту Одбора за прославу; прими на себе Задруга, и Задруга је велик део тих послова одиста и извела. По њеној иницијативи, одлучио је Г. Министар Просвете да се приреди државно издање свих дела Доситеја Обрадовића, укусно, и приступачно широкој читалачкој публици, и данашњим правописом. Ова се књига штампа, и кроз који дан угледаће света. Дан смрти Доситеја Обрадовића, 26. марта, прослављен је достојно: по школама у целој Србији била су предавања о Доситеју Обрадовићу; по црквама били су па-

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА

СТРАНА 79.

растоси; часописи и листови посветили су ванредне бројеве успомени Доситеја Обрадовића; у крајевима ван Србије било је, на свима странама, свечаних предавања, помена у црквама, села, ванредних бројева часописа и листова. На прославу Доситеја Обрадовића у Новом Саду од Задруге је отишао председник Г. Стојан Новаковић; на прославу у Чакову Задругин изасланик био је Г. Тихомир Ђорђевић, који је од стране Задруге дао прилог за откуп куће, у којој се родио Доситеј. Други део прославе биће крајем августа ов. год. у Београду. За тај рок Српска Књижевна Задруга спрема Споменицу Довитејеву. Тада ће се у Београду открити споменик Доситејев на коме се увелико ради, и за који Задруга прикупља прилоге. Том приликом биће у Београду неколико конгреса и читав низ свечаности.

II.

0 управљању Задругом и њеном имовном стању.

О раду и имовноме стању у прошлој години част нам је поднети скупштини овај извештај:

У саставу Задругина одбора извршена је у току године свега једна измена оставком Г. Драгутина Костића, тајника, који је, услед других својих послова, захвалио и на чланству у Управи и на тајништву, које је, на задовољство управино, вршио три године и десет месеца. Жалећи његово одступање, Одбор му је изјавио у записнику своју захвалност на преданоме раду, а за члана Управе и тајника изаopao Г. Милоша Ивковића, професора, почев од 1. новембра 1910. год.

И ове су године књиге редовнога, Х1Х кола изишле тачно 1. октобра. Књиге овога кола добило је 947 добротвора, 1207 оснивача и 6687 улагача, свега 8791 задругар. Од осталих књига до 9000 комплета дато је на поклон и на приказ књижевним листовима 50 комплета, а остало је на дугу код повереника. С радошћу помињемо да је ово коло било распродато већ крајем фебруара, дакле на 5 месеца од дана када је изишло, а и да се још све једнако тражи. Тај успех даје наде да ће ХХ коло достићи и до 10.000 задругара, те је Одбор слободан замолити скупштину за одобрење да то коло може штампати у толико примерака.

Мило нам је такође известити скупштину, да је Одбор масе пок. Станојла и Драгиње Петровић ове године остварио обећање, учињено Задрузи приликом куповине масене куће, и да је Задрузи положио суму од 12.000 динара као „Књижевни фонд Станојла и Драгиње Петровић“, чијим ће се приходом сваке 4—5 године издати по једна популарна књига „хуманорелигијског и народносног обележја, или са