Srpska nezavisnost

— 510 —

ПРИПОСЛАНО. Госаодине уредниче ! Лане у ово доба, прилпком нашега одласка у Загреб, имали сте доброту да примите и печатате, у броју 5. вашег цењеног листа, једну нашу изјаву. Изјавом том мншљасмо ми наш одлазак да оправдамо , да нам поступак не би у јавностп осуђиван био. Али нешто огорчење, а нешто растанак са својим прпјатељпма и самом домовпном учпнише, да нам је кри.пка тадашњег позоришног стања испала мало опггрпја. Тумачећисадсвоје речп, овпм изјављујемо да нам намера није била да вређамо ауторптет позоришне управе. Не беше управа непосреднп повод нашем одласку, него тадашњи неповољнп положај самога завода, који се од оно доба, брижљивошћу исте управе, знатно на боље променио. Тежећи заводу и народу своме, да на пољу уметности према својим скромним силама од користи будемо, молимо вас, господине уредниче, да нам ни овога пута не ускратпте ступца вашег уваженог лнста, кад , због могуће сумње. хоћемо да дамо јавно задовољење поменутој управи. 8. Септембра 1882. г. у Београду. Димитрије Коларовић. Љубица Ноларовмћка.

ПОРУКЕ И ОТПОРУКЕ Нашн пријател,п и доиисиипи, који нам имају што да јављају, нека управе така писма само на Уредништво г Српске Независности". јер је то најбољи и најкраћн пут.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ Књига : „ Састав, живот и нега човековог тела~ , штамна се већ одавна, али то бива доста споро из више узрока, а парочито с тога, што нпсам у месту, где се штампа, те да би с места обавио нужну коректуру, чим се који та- . бак сложп, него ми се ради тога сваки табак мора по два пута слатп амо из | Београда, а тодико пута ја га опет враћам натраг, што очигледно одузи . а много времена и јако успорава брже штампане књиге, а да не говорпм о томе. како чешће прођу по 7—8 дана, докле корегпсани нли мени послати табак приспе, где треба. Јављајући ово господи скупљаћима п уписницима учтиво их молим, да остану у границама стрпљења још неко време, докле књига не буде сасвпм готова, а господу скупљаче још и за то, да ми што пре јаве, јесу ли још у истом месту, одакле су ми послали списак својих уписника пли не, како би се знао управљати цри разашиљању књиге. и то у неплаћеном ппсму. На Усековање, 1892. у Књажевцу. ПРОФЕСОР. Андр. Матић -Работа" Руско — Бугарски весник. излази сваког четвртка и недеље у СоФијп. Цена је за Бугарску, на годину 12 дин. на пола годиие б. дин. а на четврт године 3 динара. За остале Словенске земље на годину 16 д. на пола године 8 а на четврт 4 дин. а ла остале државе на годину 20, на пола год. 10, а на четврт 5 дин. Редакција се „Работе" налази у СоФијиу улици качанској у кућн Ив, Бобевског. Уредник је доктор Анастасије Голивина. Већ су изпшла два броја.

Д Е ЛЉ.

%7?1 ШШИШ

Иесме и приповетке Т>. Јакшића махом су растурене по разним листовима и часописима. Песник је за живота издао једну збирку песама (1873 г.) и неколико свешчица приловедака, алијејош два пут толико остало не прпбрано по разним листовима и у рукоппсу. Остала је неиздана, као што је познато, п једна трагедија, последњи рад песникџв — Станоје Главаш. Све је то садуједно прикупљено и почеће се кроз којп дан штампати. Тако ће у овоме издању битп за многе читаоце више непознатога него познатога. Али и оно, што је познато, биће свакоме добро дошло данас, кад су у књижевности српској извори праве поезије готово са свим пресахнули. Да би ово издање што потпуније било. умољава се сваки. коме је позната кака досле неиздана, или врло затурена, песма или приповетка Јакшпћева, У Београду, 23 августа 1882.

Огласи

јИЈИ иА1

да о томе јави Свет. Вуловићу, проФ. вел, школе у Београду, коме је поверена редакција пздања. Јакшпћевој поезији није потребна препорука. Грехота би било о томе говорити. Чист прпход од овога издања ући ће у фонд за потпомагање породице Јакшп| ћеве. Прва књига. у којој су песме лирске, изаћи ће кроз месец дана. У овој књизи пма доста песама, које нису досле нигде штампане. Књига ће бити велика I око 12 штамп. табака, а цена јој је ди' нар и ао. Скупљачи добијају на сваких шест књига једну на дар. Иретплата сва нека се шаље књпжарници Велимира Валожића у Београду. Моле се уредништва свију српских листова, да овај оглас штампају, или да I укратко о овом издању јаве. 0 Д Б 0 Р ЗА НЗДАВАЊЕ ДЕЛА ЈАКШНЋЕВИХ И ЗА ПОТНОМАГАЊЕ ПОРОДИЦЕ ЊЕГОВЕ.

-А. иотписатпх има поред особитог изборл стакларског, порцуланског и штајнгутског посуђа и особито велики избор: сервиза асталскихи умивајућих, сервиза за белу и црну каФу и чај , сервиза стаклених за ракију, вино п пиво. Велики избор ваза за цвеће и разних Фпгура од стакла, порцулана и мермера. Огледала са лагиранпм . политираним и позлаћеним рамом од разне врсте и величине. Велики избор послужовника гвоздено-лагираних са и без слике, од алпака и киносребра од најмањих и до највећих са и без ручипе , исто тако ч^фака за једну, две и три свеће, кашика. ножева и виљушака. ШаФоље за слатко с посребреном тацлом и капком, корпе за кашичице и кашичица малих. Исто тако има и велики избор посуђа од пресованог и ливеног стакла и то разне врсте чаша пивских, чаша за воду и вино, разне врсте тацле, тањпра и чинија, разне врсте и величтне шаФОља за слатко, комцотјера и епажера. ^Р- ^1- 8—12 БраЂа КврапешиЂи.

ЈАВНА Б/1АГ0ДАРН0СТ Г-ђа Стана М. Вуловићка и синови издржавали су ме . као сиромашног ђака, за време мога гимназијског школовања у Крагујевцу, на чему им овим јавио захваљујем : и желим да се и други Крагујевчани на њих угледају, и помогну сиротиим ђацнма. Београд. Мих. ЖивковиЂ. веЈнкошкодац. Ј!: 1АН ЂАК ВИТПИ РАЗРЕДА, тражи кондиције из основне шкоде. Ком је потребап нек сејави у редакцију овог диста.

КУЛА

МОЈУ У КНЕЗ МИхајловој улици број 12. продајем из сло, бодне руке са пробитачним условијама. | Кућа је нова и богато украшена споља н пзнутра. Горње су собе фино тапетоване патоси паркетом постављени. При земљи два дућана са собама и новим укусним излозима. Ко жели ово моје имање купити. тога молим ради погодбе нека се обрати на г. Стевана Тодоровића проФесора Реалко у добрачиној улица број 8. притјажаоц 2—6 Никола Вујатови*.

МИЛАНУ С. МАРКОВИЋУ БНВ. ДЈ-ВАНЏИЈИ КОД „ПДУГЛ". Биће подгодишњи парастос у понедељак 13. тек месеца у цркви надидудској у 9. сати цре подне. Јављајући сродницима. пријатељима и познаницима нокојнпковпм п својим модим нх, да овој тужној успомени нрисуствују.

оаилошкЕмл СУЛРЈТА Живана са децом.

2—2

Објава.

Поред моје дућанске радње отворио сам радњу н механску у Јагодини. За деловођу ове моје радње узо сам Франца Гаштаига овд. Ово дајем јавностп на основу § 5-ог закона трговачког. 28 августа 1882 год. у Јагодини. Мата К. Аранђеловиб. Бр. 57. 5—2.

у Недељу 12 тек. месеца у 9 г / 2 часова пре подне даваћем^ у палилулској Цркви годпшњи парастос нашој мплој. ЗУЈИЦИ Наше Сроднпке, Пријатеље и Познанике молимо да овој тужној успомени присуствовати изволе. у Београду 8-ог Сеитембра 1882 Мати Катарина Коларац. Супруг Велимир КараиешиК Сестра Јулијана Д. Нешип.

Пре 5 месеца сина сахраних. а 28 прошлог месеца, умре ми и моја мила ХРИСТИНА у 23 годппи својој, после петомесечног тешког боловања. Молпм прнјатеље моје за учешће у овој мојој жалости због губитка нпкад незаборављене покојнице: јер њена љубав и познато племенпто и безгранично добро срце. — ненакнадљиво је Овом приликом некаје срдачна хвала свпма који покојницу отпратише до њене вечне куће Књажевац 2 Септембра 1882 г. Ожалошћени муж Милан Недељкозић стареш. телегр. и пош.

У $РГ0ВИНИ Бра^е КарапешиГа

може се добити велики пзбор сваковрсннх музикалија из првих Европских Фабрцкаћеманета (Егеде) п то : Виолине, Виоле, Виолончела и Виолона (Басова) од простих до најфинијих. сваковрсних жица и осталог прпбора за исте. Гитара, Флаута п кларинета. Армоника од најмањпх до највећих. верглова малнх. мелодеона, манивил и многе друге за децу. Исто тако може се добити и кутија за виолине без и са бравом.

! Ј

Наша мила в нигда незаборав .Ђена кћи односно сестра Д Р А Г И Њ А После дугог и тешког боливања иремину 23. овог месеца у 3. сата ио иодне, у 18. години свога живота. Ову тужну вест јавл.амо наншм сродницима и нријателлша на страни. а свима гра^анима н грађанкама. варошице Раче, као п другарицама покојнице — девојкама — изјавл,ујемо благодарност, којп испратпше покојницу до вечне куће. Хвала свештенству рачанском, н Протојереју Павлу, који чинодјејствоваше при спроводу иокојннце . а нарочито баагодаримо свешт. Миханлу Нвановићу, којп је беседио на гробу покојнице н живо насликао живот в врлине нокојиице, а тиме нам је у мпогоме олакшао тугу за губптком. 28 Августа 1882 год. Крагујевац. Ожалошаени: Матн: Вукана Браћа: Никола Стеванови*

војени свешт. ц

з—з.

Василије Стевановић

мл ник „Дружина за потпомагање Српснв Књижевиости" и:тдмг !ан') у штамларије „кол С». Са»в" кнез ' ј. цр. 4 ојџ-оворнн уркдннб Др. Лаза Кости* ш