Srpski književni glasnik

Секст ПрРОПЕРЦИЈЕ. 49

«Захори се Тритонов рог, све морске богиње запљескаше око застава сад потпуно слободних. Клеопатра бежи у чуну к Нилу; гледајући само да не умре срамном смрћу у Риму. И боље је што се сама убила, јер какав би био то тријумф, на ком би само једна жена шила улицама, кроз које је некада силни Југурта вођен! Ето зашто је Актијеком Фебу подигнут храм. Он. је једном стрелом савладао десет лађа.

«Али доста сам певао о боју; победилац Аполон тражи сад китару и скинуо је оружје да игра коло. Нека весеље отпочне у мекој хладовини. Овамо фалеријског вина. А ја ћу се накитити љупким ружама и намазаћу главу најлепшим мирисом. Само уз вино долази песницима. надахнуће од муза; Бахе, ти си велики помагач Фебу.. Тако ћу уз пехар и песму остати целу ноћ, док ми сунце не обасја својим зрацима. вино».

ж

Проперције је прави песник, у њега песме иду из срца, па зато п дирају у срце. Он се одликује пламеном страсношћу и чулношћу, али је често и нежан, па чак II сентименталан. Но п ако осећа силно, он се увек уме уздићи с особитом присебношћу изнад својих осећаја. и даје пзразу врло уметнички облик. Према садржини, његов је језик снажан, ватрен, пун полета, или љубак и грацпозан. Проперције је ученик александријских еротика m Ba савршенство у форми. њима има. да. захвали; али пстинитошњ у п топлотом осећања он их високо надмаша. Од својих учитеља. он. је примио и обичај да много митологише, да на сваком кораку узима пз митологије упоређења, примере, слике, алузије. Неки налазе да ra TO чини. укоченим и тромим; за оне којима. је стара митологија боље позната, та му особина. пре подиже вредност, и чини га огменим. За. Проперција. се одушевљавао и велики Гете, кога Шилеј

п зове «немачки Проперције». Н. Вулић.