Srpski književni glasnik

ПозоРишни ПРЕГЛЕД. 51

После неколико речи, он нагло затражи од ње писмо министрово, а она, мора бити несвесно, при помену писма принесе руку недрима где га је сакрила, и пружи му га.

Овај исти покрет, пето тако механично, чини жена у Диминој драми коју поменух у почетку, али у нас је он нов пи нема сумње да би произвео свој ефект, да је Ha представи мање наручено изведен.

Можда би јача сепонтаносг у игри у овој ецени донекле забашурила извесна питања која смо иначе у праву ставити: она је ипемо примила дан раније у другом чину и онда га на наше очи завукла у хаљину на прса. Дан доцније у овом другом чину, она га још носи уза се и то на истом месту. То није особито вероватно, јер она на свако начин има. где чува своју тајну кореспонденцију: шта више у том размаку променила је хаљину. Бар да то није урадила. Ја не кажем да је ово веома важно, и да се не да поправити, алп све укупио MH појединце квари ефект њеног геста, коме с тога публика није у стању ла укаже ону пажњу коју он заслужује.

Оно што следује после открића тог писма може се лако погодити: излив гнева п јарости мужевљеве. Алп ту се призор не свршава. Мужу пада на ум дете, и ради летета, ради његове среће, његовог блаженства ип т. д. (оваквим пробраним речима он говори, од којих кад чујеге прву, знате одмах све остале) — неће да отера жену из куће, него јој даје на знање да је задржава поред себе; мрзиће је, истина, презираће је, гнушаће је се п от. д. (Ове изразе са овако истинским акцентом могао би позајмати Жорж Оне), али ће се чинити пред светом као да се ништа није десило и продужиће: он да служи и даље министра, за кога сад зна шта му је осим тога јот, а она ваљада да и даље вара. Прво је ван сваке сумње, а за друго кажем ваљада. Само тако свет неће опазити икакву промену, пошто се навикао да муж добија класе што му је жена у вези с министром. Одношај мужа према министру у опште није јасан, а ваљало је ла се потпуно на чисто изведе, почем су сви

4%