Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ И ПрРИКАЗИ. 185

Роман. је Поленчев леп m драгоцен уметнички производ, који, без сумње, заслужује потпуну пажњу читазаца; а предговор 'Толетојев, као п све што излази 13 пера великога патријарха руске аптературе, лотиче се важних питања, која имају велико друштвено значење.

== OC

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

Matropir.. slika iz. Bosanskoga života и Боса, s pjevanjem. (Zabavna knjižniea Matice Hrvatske, svezak CCONLVII — CCXLYII. — Adalbert Kuzmanović. — Cijena l. kruna. Zagreb. Naklada „Matice..Hriyatske“ 1901.

„Матица. Хрватска“, вјерна своме принципу, обдарила је. п ове године, своје чланове, са једном књигом из босанског живота. РАЗЛИКА је само у томе, што су пређашњих година такове књиге биле препуне сваковрених приповиједака. док је у овогодишњој — један 11030ришпни комад. Колико се сјећам, ми прије нијесмо ни имали позоршиних комада 13 босанског живота, Je „Јалац“ Димитрипјевићев не вриједи спомињати, сао ип Димићеву „Зулејку робињу босанеку.“ С тога сам се обрадовао кад сам добио ову књигу. Обрадовао сам се, јер сам мпелно, да ће брат Хрват А. Кузмановић. — до данас познат у књижевности као Кузма Новић, — бити срећнији од својих претходника п да ће нам дати, ако не врло добру. а оно 'бар добру ствар. за чију вриједност, у неколико, јамчи и сама „Матица“. која је о евоме трошку издаје. П дјело сам одмах узео да читам и дочитао та.

Ево му садржине: ;

Марко Лучић, ковачки мајстор у Травнику, има у својој кући кћер Јелицу п селушкињу Јелу. Слушкиња. је некако ветрењаста (због тога је п зову VIitropir, што