Srpski književni glasnik

PA

AOL TT

TocnosA BoBAPH. 491

Кад је дошао у кавану, Бурнизијан одмах упита где је жена јонвилскога лекара. Гостионичарка му одговори да она врло ретко долази у њену радњу. Кад је, у вече, познао госпођу Бовари у Ласти, парох јој исприча своју неприлику, не придавајући томе, у осталом, како је изгледало, ни мало“ важности; јер он узе хвалити једнога проповедника, који је у то време чинио чуда у катедрали, и кога су жене необично радо слушале.

Али опет, ако он није тражио никаква објашњена, други би касније могли бити мање пажљиви. дато она нађе за корисно да сваки пут одседне код Црвенога Крста, тако да њени честити сељани, који су се сретали с њоме на степеницама, нису ништа посумњали.

Једнога дана међутим срете је г. Лере, кад је излазила из гостионице код Булоње, под руку с Леоном; и она се уплаши, мислећи да ће он то причати. Лере није био тако глуп.

Али, после три дана, он уђе у њену собу, затвори врата и рече:

— Потребан ми је новац.

Она изјави да му га не може дати, Лере стаде јадати и опомену је на своју услужност у свакој прилици.

Доиста, од две менице које је Шарл потписао, Ема беше до сад исплатила само једну. Што се тиче друге, трговац, на њену молбу, беше пристао да је замени двема новим, које су такође биле обновљене с врло великим роком плаћања. Он извади затим из џепа еписак робе, неисплаћен рачун за завесе, ћилим, тканину за наслоњаче, неколико хаљина и разне ствари за тоалету, чија је вредност износила око две хиљаде динара.

Она обори главу; он настави:

— Али, ако немате готовине, ви имате имања.

И он помену један кућерак у Барневилу, близу Омала, који није доносио Бог зна какав приход. Та је кућа улазила некад у састав једног малог пољског имања које је продао био Боваријев отац, јер ЛЈере је знао све, чак и број хектара и имена суседа.