Srpski književni glasnik

Закон РЕДА У Историји. 441

добра човекова силазила су са уске висине луксуза и ширила се у низине општих потреба. Трговина је почела доношењем луксузних артикала за више класе из туђих земаља, па је тек доцније узела обичне намирнице за живот. Као што је индустрија учинила те је луксуз одевања. богатих постао општа потреба, тако је штампа учинила да образованост и знање од луксуза виших и богатих класа постану све више потреба све ширих и нижих слојева друштва људског. Сва добра и тековине људске, сви производи његова рада силазе све више са висине скупога, п постају све јевтинији, општији.

20.

Тек доцније све поједине ствари које су се одвојиле из првобитне опште целине, везују се у једну целину, те место самосталних целина оне све више постају само зависни делови и органи једне једине велике целине. У процесу везивања јесте ход од испрекиданог ка везаном и целом, 04 Дисконтинуитета ка континуитету.

Као што је земља изгубивши своју топлоту и светлост изгубила и своју самосталност целине и постала само један део велике целине сунчевог система и зависна од сунца, тако и у друштву људском свака фамилија, свако племе јесте првобитно самостално друштво, живећи својим засебним животом. И сваки народ у прво доба свог живота живи својим засебним животом као самостална целина; тек код модерних народа, везаних једним истим материјалним и духовним везама, буди се све више појам заједничких интереса, који ће их све више везивати у једну велику целину. А то везивање народа у једну све већу целину највише чине основни интереси човекови, услови за живот његов, привреда. Као што је прво више друштво постало везивањем рада човекова за земљу, тако и све већа култура, везујући поједине народе за њихове земље, све их више упућује једног на друге; све више сваки народ постаје потребан свима другим народима и тако сваки народ постаје све више