Srpski književni glasnik

449 СРпски Књижевни ГЛАСНИК.

само један део једне веће целине; са већим прогресом еваком народу за храну и одржање потребни су сви други народи и све друге земље. Тако добро разумевани заједнички интереси јаче и сталније везују људе и народе, него ма које друге снаге.

И цивилизација сваког народа била је у почетку самостална целина, без везе са другима Али цивилизација човечанства постаје све више само једна, историја човечанства иде све више само једним путем и ка једном смеру. Пошто је човечанство само једно, то је и историја његова, само једна, јер само једанпут живи човечанство у својој историји; сва велика открића и проналасци, све велике теорије и идеје бивале су само једанпут. А да цивилизације појединих народа нису самосталне целине за себе види се по томе, што су конци историје све више испреплетани, тако да се историја и цивилизација једног народа не могу разумети без историје других народа, једновремених и старих; цивилизацијама свих данашњих народа основ је у класичкој и античкој старини; сав духовни живот њихов јесте само резултат дугог претходног историјског процеса. Само су се. једанпут органски, природно развили први елементи историје тог једног човечанства, само је једанпут положен основ цивилизацији његовој; све доцније цивилизације само су даље зидање на том једном темељу.

Тако се и у друштвима све више и јаче органски везују поједине класе и сталежи који су некад били оштро одвајани један од другог, по етничком пореклу, по имању, правима и образованости.

Пошто је астрономија везала земљу за козмос, и биологија животиње за земљу и човека за животиње, и психологија. човекову душу за животињску душу, научној историји остаје да веже човека за човека. Разумевање историје све више везује природног човека за историјског, цивилизација се све више везује јаким везама за прве мрачне почетке живота човекова на земљи. Историја има да покаже да је у мраку првобитног живота