Srpski književni glasnik

Закон РЕДА У Историји. 445

У првим друштвима и на првим ступњима сваког друштва политичка глава има несразмерну превагу над осталим елементима друштва; код свих народа до данас власт, богаство, образованост, сва добра и тековине љулске били су несразмерно распоређени на поједине елементе друштва, што је увек било извор унутрашњих бораба. И сваки народ у почетку свог живота тежио је да рашири своју владу над другим народима, освајањем и покоравањем п да само за себе задржи сву власт и све изворе богаства, и тек доцније поједини народи сузбијају се у своје праве границе, сразмерне њиховој величини и снази.

У прво доба ума људског религија је била аутократ; тек доцније она се повлачи у своје праве границе, уступајући места философији и науци поред себе. И философија и наука у прво доба тежиле су да рашире своју владу над свима областима живота, душе и духа, да познаду апсолутно. Хемија је прво тражила философски камен, еликсир живота, нешто апсолутно које се не може наћи; питања прве психологије јесу о принципима, о првом узроку, о супстанцама, шта је душа. Тек у новије доба поједине науке улазе све више у своје обележене границе према другим наукама, и у границе моћи сазнавања. Тако су тек после многих узалудних покушаја и напора повучене границе снази људског разума ; као што се дете маша руком за месец, тако се и човеков ум на детињем ступњу маша проблема који су ван граница моћи његове, хотећи да разуме све.

И свака теорија и идеја, како се која у историји наука јављала, тежила је да потисне друге идеје и теорије; у хемији после оборене флогистичке теорије дигао се оксиген до супрематије; тако у геологији и биологији еволуција на рачун теорије катастрофа и револуција, стварања и непромењивости. Тек Кант признаје права чула поред права разума.

И прва фаза све уметности јесте диспропорција,