Srpski književni glasnik

450 СРпски Књижевни ГлаАсних.

——_____________-

Пошто је свака ствар потребна и има вредности у одређеним границама простора и времена, то је и свака ствар праведна на свом месту п у своје време.

И слобода је резултат пропорције ствари; све тачнијом 'пропорционизацијом све поједино добија све више слободе у кретању, у својим границама простора и времена; и као што се само у целој историји могу видети

границе слободе свега, тако се само у целини човечанства може достићи највиши ступањ слободе.

И сав прогрес јесте тежња што тачнијој препорцији ствари и људи. Пошто су у природи свака ствар и сваки елеменат заузели своја права места у простору и времену поред других ствари, те је у њој достигнута пропорција, то у природи нема више прогреса, него га има само код човека, у људском друштву, пошто у њему није достигнута тачна пропорција свега. Прогрес је постављање тачних граница стварима; прогрес модерних народа почива на том што су повучене границе моћи религији, држави, појединим класама друштва, те наука, ослобођена њихових веза, могла је добити слободнијег полета и ширег поља. И прогрес ума људског омогућен је тим што су моћи ума људског повучене границе, те су напуштене сфере недоступне уму. И сваки прогрес јесте прогрес само у своје време и на свом месту.

И лепо је резултат пропорције ствари п тежња лепоме јесте тежња пропорцији ; где нема мере ни граница, ту нема ни лепога; у оријенталној уметности није било пропорције те ни лепога ; у њој је превлађивало безмерно, без граница.

Као што се само у целој историји може видети да је све истинито и разумно, лепо и добро, праведно, на свом месту иу своје време, то право лепог и доброг, правог разума, истине и слободе, правде и морала може бити само у целини, само у целом човечанетву.

И све разлике ствари, у природи и у људском друштву, јесу само резултати разне пропорције једних истих

елемената. (Наставиће се.)

Box. КнЕЖЕВИЋ.