Srpski književni glasnik

ПозоРишни ПРЕГЛЕД. 469

Сутон и На Тараци приказаћу други пут, јер је потребно да се и о тим комадима опширније говори.

Ја сам раније, неколико пута, гледао А110п8, enfants и увек је био боље одигран него кад се представљала цела Трилогија. Тога вечера глумци су само могли упропастити комаде, — изузимајући гђцу Поповићеву, гђу С. Ђорђевићку и, нарочито, г. И. Станојевића. О другима нећу говорити, јер је и мени непријатно да свима од реда кажем непријатне ствари.

М. М. РАКИЋ.

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

Кратак извод из Јестаственице и природних наука за ниже пољопривредне школе. П део. Познавање ириродних појава и најважнијцх ископа (са 128 слика у тексту) израдио Благ. Д. Тодоровић. Друго издање. Страна 177. 8". Београд. 1903.

У овој књизи, коју је издало Министарство Нар. Привреде, налазе се елементарни појмови из физике на 78 страна и хемије на 87 страна, а намењена. је за уџбеник у нижим пољопривредним школама. Код овог уџбеника има за нас Србе две новине: једна је новина у томе што је ово први уџбеник из физике и хемије за пољопривредне школе; а друга је у томе што је ово први уџбеник из физике и хемије, који је израдио пољоприередник. Истина је да су многи данашњи највећи пољопривредници по струци хемичари (Маегкег, Стапдеац, Кап и др.), али изгледа, да није истина да је овај наш пољопривредник добар хемичар. Код овога пољопривредника, писца. многих књига из разних грана пољске привреде и писца овога уџбеника, изгледа чак сумњиво и његово елементарно знање из хемије. Кад се прочита цео овај други део, што би требао да представља уџбеник из хемије, онда се не зна: ни каква је разлика између фи-