Srpski književni glasnik

470 СРпски Књижевни ГЛАСНИК.

зичких и хемиских појава, ни шта је елеменат, ни шта је једињење, ни киселина, ни база, ни оксид, ни метал, ни металоиди. Из нетачно описаних експеримената види се, да писац нема никакве везе ни са хемијом ни са хемиским лабораторијама и кабинетима. Оригиналност му није дала да их тачно препише из других српеких уџ'беника. — Номенклатура је оригинална: час је вулгарно српска, час чисто немачка. Нема је ни у једном досадањем српском уџбенику. Стил је доста конфузан, последица, по свој прилици, неразумевања самога предмета. Није ни мало чудно, да овакав уџбеник из хемије напише један наш пољопривредник, али је необјашњиво, како је стручна критика, ако је било, могла препоручити ову књигу за школски уџбеник и још да изађе у издању Мин. Нар. Привреде. Велика би добит била за пољопривредну наставу кад би се овај уџбеник што пре избацио из школске употребе. P.,M.

Alfred PFouillće, Nietzagehe et IJmmoralisme, 2-me ćd Bibliothčque de philosophie contemporaine, Paris, Pelix Alean, Kditeur 1909. XI + 994.

Међу многобројним делима која сваке године на свима културним језицима излазе о великом модерном мислиоцу аристократије, ово дело А. Фује-а је несумњиво једно од најинструктивнијих. Оно не само да у себи садржи излагање саме Ниче-ове доктрине, често до у детаље, него је то излагање пропраћено у исто доба и критичким примедбама, које су, што' је у овом случају још најважније, производ принципијелне критике самог иморализма. Писац сматра ово дело своје као неопходни претходни рад за своје ново оригинално дело „Могаје Јез 14вез-Гогсев“, пошто је, као што вели, немогуће говорити о моралу а да се не утврди претходно да ли морал у опште постоји.

Први који је проблем морала, проблем саме егзистенције морала, поставио јасно и без страха и решио га,