Srpski književni glasnik

516 Српски Књижевни Гласник. 3 једна другој. Тако су најновијим појимањем да су и ватра и вода суделовале у стварању и образовању земље, помирене две непријатељске теорије у геологији, нептунска и 'плутонска; у биологији еве се више мире принципи наслеђа и прилагођивања, пошто се све више увиђа да оба та фактора имају свог удела у постанку и развитку органског живота. И у геологији теорија катастрофа и револуција и теорија еволуције све више се мире.

A процес мирења води процесу жхонтемпоризације. Прво се свака форма и снага, како је која сукцесивно настајала и јављала се у времену, отимала се за превласт над другима ; достигнувши стање пропорције, равнотеже, оне све једновремено живе, свака својим животом; у процесу контемпоризације јесте ход од сукцесивног ка симултаном.

Као што се процес човечанства вршио сукцесивно у појединим племенима, народима, државама, цивилизацијама, на појединим крајевима земље, MH тек доцније почиње се јављати појам једног једновременог човечанства, тако се и процес ума људског у историји вршио сукцесивно на појединим странама MH у појединим правцима, који су сукцесивно превлађивали један над другим — у религији, уметности, философији и у наукама. Тек кад једно једино човечанство буде потпуно зрело, биће довољно простора и маха да се све стране, сви правци и елементи људског живота, духа и исторпје, мирно развијају и живе једновремено једно поред другог. Као што су се уметности развијале сукцесивно архитектура, скулптура, сликарство, а данас се једновремено развијају све, тако сукцесивне епохе и фазе петорије човекове постају доцније стални елементи друштва; тако примитивно доба природних љули у историји таложи се у масу цивилизованих друштава. Тако је светлост цивилизације

обасјавала човечанство сукцесивно с појединих крајева и тачака земље, док све више она обасјава једновремено све више станишта људских.

Пропорционизација и контемпоризација ствари, до“