Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ о ЕНГЛЕСКОЈ. 555

пристојност је у највећој мери сачувана. У Том-Брауну види се да неколико раскалашних богатих младића имају своје драгане у једноме селу; али их за то куде чак и многи њихови другови. Код три јунака види се како се јавља тиха наклоњеност ка блудници; али, они се сами устављају и устављају их за времена; а и сами раскалашни младићи сматрају за рђаво дело завести невину девојку.

Отуда ово двоје помаже овим начелима. Прво, рано се развије љубав и жеља за браком; млади се заволе, често од двадесет година, а често се после неколико година ожене. Друго, јака је, популарна и готово општа наклоњеност за телесна веџбања. У томе погледу, на университету наставља се школа. — За њих су најзанимљивији послови играти крикета, веслати, једрити, имати псе и учити их лову на пацове, пецати рибу, ловити, јахати, терати кола са више парова коња, пливати, песничати се, мачевати се, а у последње време, служити као добровољац војску. — Ова занимања не иду с учењем; Платон је одавно још у својим Дијалозима казао да се живот мислиоца и атлета не слажу. По тврђењу једнога странога научника, који се дуго бавио у Окефорду, дубља филологија и философеке науке тешко се прилагођавају овде само зато што ђаци сувише много једу и сувише се служе својим мишићима.

Спортови су врло добри излази за јаку и силну младалачку снагу, па и овде, као у школи, супарништво служи за подстицај. Сваки колеџ има свој чун, евојих осам веслача и једног крмара, одабраних и постепено спреманих. Пет шест недеља пред трке почиње веџбање. Том-Браун мора за трку да преброди дванаест до двадесет миља дневно на реци, да рано вечера бајата хлеба, много меса и врло мало вина; да не пуши много; две чаше пива дневно, да рано леже, а никад доцне да вечера. Првих дана је човек сломљен, последњих умире од жеђи; за време трке напрезање је тако силно да може лако пренути какав крвни суд, многи после трке имају