Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

Ветеринарски Гласник — лист за марвено лекарство и сточарство. Орган марвено-лекарског удружења. Изилази у Београду један пут месечно под одговорним уредништвом Петра Д. Тодоровића. Лист уређује одбор а цена му је на годину за Србију 10 динара, за иностранство 12 франака или круна.

Привредно благостање прва је и главна погодба за културно развиће народа и финансијско јачање државе, а једна добра половина те народне привреде лежи у сточарству. Од колике је важности добро унапређено сточарство, биће нам одмах јасно само кад напоменем још и то, да сточарство није само најважнији новчани извор нашем народу, него је п главна грана свију нас, а наше здравље зависи, на првом месту, од добре и здраве хране (меса и млека). Дакле, од здравих производа сточарства непосредно зависи и здравље људства, јер, у колико је сточарство запостављеније, у толико људству предстоји већа пи опасност по здравље; прво због евентуално боље хране, а друго због непосредног додира, пошто се сточне заразе и болести лако преносе и на људство.

Према овоме, марвено лекаретво исто је тако потребно као и људско лекаретво. Тако се ово и схвата у свима напредним државама, где меродавни фактори проницавошћу својом увиђају, да од материјалног благостања зависи не само наш опетанак него и естетичко-интелектуални развитак људства. Па како стојимо ми са марвеним лекаретвом и његовим уређењем — рђаво! Према познатој индолентности наших меродавних фактора, можда би још много рђавије стојали да није Србија стицајем околности“ ступила. у ветеринарску конвенцију са сусед-