Srpski književni glasnik

ГоспоЂаА Бовари.

о |

На то му Хоме честита, што му се не може десити, као другим људима, да изгуби драгу сапутницу ; из тога се изроди препирка о неженству свештеника.

— Јер, рече апотекар, није природно да се човек лишава жена! Било је злочина...

— Али, за име Бога! узвикну свештеник, како може човек који је спутан браком да чува, на пример, тајну псповести 7

Хоме нападе исповест. Бурнизијан је узе у одбрану; он опширно изложи њен благотворни утицај, наведе неколико случајева о лоповима који су наједанпут постали честити људи. Војницима је синула пред очима светлост истине, кад су приступили исповедаоници. У Фрибургу је био један министар...

Његов је друг спавао. И како га је гушио сувише тежак ваздух у соби, Бурнизијан отвори прозор, на шта се апотекар пробуди.

-— "Ако је по вољи мало бурмута! рече му он. Узмите, то разгаљу је.

Непрекидни лавеж разлегао се негде у даљини.

— Чујете ли како урличе псетог рече апотекар.

— Кажу да пси осећају мртве, одговори свештеник. Тако и пчеле: оне излећу из кошнице кад ко у кући умре. — Хоме не устаде против ових предрасуда, јер беше поново заспао.

Г. Бурнизијан, као снажнији, мицао је још неко време уснама; затим, мало по мало, обори главу, испусти своју дебелу црну књигу и стаде ркати.

Они су седелп један према другоме, с испупченим трбусима, надувена лица, намрштени, сложивши се, после толике несагласности, у истој људској слабости; били су непомични као и леш поред њих, којп као да је спавао.

Шарл уђе, и не пробуди их. Долазио је последњи пут. Хтео је да се опрости с Емом.

Мирисаве траве још су се димиле, и облаци плавичасте паре мешали су се на прозору с маглом која је улазила. На небу је треперило неколико звезда, HE ноћ беше блага.

hi i 0 ik 8 0