Srpski književni glasnik

759 СРПСКИ КињпжЖеЕвНИ ГлАСИПЕ.

краља, и Нодје је био једини међу њима без чипака, диаманата и маза. Матерналне прилике нису му се биле поправиле. Одређена плата од 1800 дипара годишње, имала му ce издавати тег после два месеца. Шта више, и ту јадну плату он је делио са својим претходником у Библиотеци, неким старим немачким научењаком, који је брутално био избачен на улппу и остао без икаквих средстава. То библиотекарско место било је само једна синекура. Нодје није нп вршио ту дужност, и једва помиње да је библиотека лепа п да се свакога дана повећава. Да би му се колико толико помогло генерал Бертран, гувернер Илприје, постави га за писпектора Лутрије, а де Шаброл, пнтендант илпреких покрајина, за уредника службенога листа плиреске владе.

Тај „четворојезични лист“, како га назива Нодје, звао се Ге Тћејесгарће ЈПуттепл, излазпо је на француском, немачком пи талпјанском, и само месец дана и на словеначком („ел зјауе упис“). Како је чист приход од листа ишао уреднику, Нодје се сав дадне на посао. Здравље му се поруши, спопадне га тешка грозница и жутица, п он се, као са каквог океанског острва, жали своме пријатељу на судбину, „триста миља далеко од оне земље коју смо некада заједно обитавали и где вас можда никада нећу више видети“. На брзо за тим, Французи изгубе илиреке покрајине, п Нодје, без великога жаљења, "преко Италије врати се у своју домовину.

,

Ш.

То борављење у једној новој п оригиналној земљи није могло остати без утицаја на један тако жив, радознао, отворен и приемљив таленат као што је био Шарл Нодје. Пре чиновника он је био књижевник, и, не као други, одвојени и немарни према земљи где их је судбина бацила, он је показивао интересовања за прилике, обичаје, књижевност Илирије. У својим писмима, он прича о односима које је имао са „оним људима радним и ревноеним за науку који су свуда елита народа и које Или-