Srpski književni glasnik

1158 СРПсСки Књижевни ГЛАСНИК.

је највише идеје и принципе, учинила највеће проналаске и открића; она је основ свега прогреса ума људског; само је вера створила све велико у историји; само дубоко уверење водило је и снажило велике духове у стварању и извођењу њихових планова MH смерова, идеја, проналазака и открића.

А прво индивидуалисање те првобитне, опште вере јесте религија, свест једног спољашњег света одвојеног од човека, вера у моћ снага и појава тог епољашњег света над човеком. И религија, ранија од науке и философије јача је моћ од њих, те у евима временима људског живота врши моћни уплив на цео људеки живот, индивидуални и социјални. Освећујући обичаје, који су од најпрвобитнијих, најјачих веза друштвеног живота, религија је један од првих основа свега вишег друштвеног и државног живота, те је у првим државама сва политичка власт долазила од богова; она је у свима временима. била прва и најмоћеија веза појединих општина, вароши, племена у једну већу целпну, државну и народну. У средњем веку црква је највише одржавала духовни саобраћај и везу међу народима. Религија је давала прве друштвене уредбе и прве законе; у цело старо доба религија је била јединп извор законодавства, и само је она могла давати законима потребну снагу; сви закони морали су добивати божанске санкције да би се уважавали. По томе је религија одређивала и прва права људи, друштава, фамилија, народа и држава.

Пошто религија делује и на осећање и на мишљење, пошто велика већина људи у свима друштвима и временима више осећа него што мисли, и више их воде осећања него мисли, то је религија једина идеална, историјска моћ, која је могла деловати на масе друштва, кретати их, и "изати на виши ступањ моралности и појимања; отуд су само религиозно-етички покрети подетицали п политичка и социјална кретања — Буда, Хришћанство, Ислам, Реформација; религиозна слобода моћно