Srpski književni glasnik

ЗАКОН ПРОПОРЦИЈЕ У ИСТОРИЈИ. 1159

је подстицала и доцнију политичку и социјалну слободу европских народа.

Религија је дизала и подстицала и материјалну културу народа; у цело старо доба религија је штитила и подстицала трговину и саобраћај међу људима, племенима и народима; прва трговина могла се водити само око храмова, који су јој давали безопасност својом светињом.

Религија је пробудила уметнички дух човеков тежњом ка узвишеном, племенитом ; у евима временима она је била најмоћнији подстрек развитка свих уметности. Први предмети свих уметности код свих народа били су религиозни; код свих народа религија је стварала сву вишу архитектуру, као што је евуд и увек будила и прву појезију. И као епској и лирској појезији тако је и драми религија корен код свих народа п у свима временима.

Религија је први основ свега образовања ı просве-

ћења народног ; храмови су били први центри свега обра-

зовања и културе; духовници су увек били први носиоци знања и образовања, први писци народни. Протестанти, проповедајући народу, могли су му говорити само његовим народним, живим језиком, а дизањем живих народних језика до органа литературе и науке, отворено је поље и духовном дизању народа и просвећењу њихову.

Тако је религија, најранија и најмоћнија енага духа људског, давала прве основе свима историјским тековинама људеким, крчила и отварала прве путеве свега прогреса људског.

Појам лепога, првобитнији, буди и подстиче доцније појмове добра и истине; као моћнији оп из веће дубине одређује човека него доцнији појмови добра и истине. Појезија је у свима временима једна од највећих историјских снага; песници су били први будиоци народне свести; песма је увек била најмоћније срество да се унесу мишљења и идеје у народ; увек први излив незадовољетва и бола народног. Кад је свега другог нестајало што један народ има, појезија је остајала најмоћнији чувар свести, историје и карактера једног народа. Прво-